La policia ha detingut a Breda un dels suposats estafadors del retrovisor. La Guàrdia Municipal de Breda i els Mossos de Trànsit el van enxampar dijous in fraganti quan volia enganyar un veí del poble i aconseguir-ne 2.000 euros.

Els investigadors estan indagant si l'home arrestat -un ciutadà francès- com a presumpte autor d'una temptativa d'estafa, està relacionat amb els fets d'aquests últims dies a la demarcació de Girona.

Segons ha trascendit en els últims dies, els estafadors han aconseguit prosperar una vegada a Sant Gregori. A Vilablareix, el dimecres van estar a punt d'aconseguir-ho i també s'han donat temptatives a Celrà i ara a Breda.

Els fets de Breda van produir-se aquest dijous al migdia, un home d'edat avançada va ser increpat per un conductor quan volia entrar el seu vehicle al garatge de casa seva, al nucli urbà de la població. Segons un testimoni, aquest li va començar a dir que havia xocat amb ell estona abans i com a resultat li havia ratllat i trencat el retrovisor. I ràpidament va intentar gestionar-li l'assegurança per via telèfon -com es fa pel modus operandi dels estafadors- per tal que li donés 2.000 euros.

L'home d'edat avançada, però, no es creia els fets i li deia que no li havia fet res. Tot això va succeir al carrer de Sant Sebastià amb l'avinguda de Catalunya.

El vehicle del presumpte delinqüent encara es trobava ahir aparcat al lloc on es va produir la detenció de l'ocupant. El presumpte estafador, de forma educada, li va explicar que era advocat -anava molt ben vestit i amb sabates de mudar, segons testimonis- i que ell no s'ho inventava, que havien tingut un fregament i li havia fet malbé el retrovisor.

Mentre succeïa tot això, un veí del poble va sospitar que alguna cosa estranya succeïa perquè va veure que un vehicle amb plaques franceses estava parat al cantó del veí de Breda i li recriminava qulecom. Ràpidament, va alertar a la Guàrdia Municipal de Breda, ja que va sospitar que l'estava intentant estafar amb el tema d'un fals accident o el de l'estafa del retrovisor.

En un monent, s'hi van personar els agents locals i en poca estona els Mossos amb la Unitat d'Atestats de l'Àrea Regional de Trànsit (ART). Ja que l'avís que van rebre aquestes era que hi havia hagut també un possible accident de trànsit al nucli urbà i amb una posterior estafa. La policia va demanar la documentació del vehicle, amb plaques franceses que conduïa el presumpte estafador i va ser arrestat per una suposada temptativa d'estafa, ja que se'l va enxampar in fraganti.

En aquests moments, els Mossos d'Esquadra estan investigant si hi ha lligams amb la resta de fets coneguts aquests últims dies. A Girona, segons ha explicat un afectat a Diari de Girona, durant la segona setmana de gener un veí de la ciutat, d'uns 70 anys va ser enredat de la mateixa manera. Li van sostreure més de 1.000 euros.

Del que se sap dels estafadors és que formarien part d'un grup criminal, format per ciutadans francesos que es dedica a simular un accident de trànsit o trencament del retrovisor. Per simular danys, fan veure que hi ha un xoc per fregament entre vehicles amb danys. I per això, pinten una ratllada, per exemple, a la zona afectada. En el cas de Breda, així va ser.

Solen conduir vehicles amb plaques estrangeres -en aquest cas franceses- i proposen a la víctima que pagui uns diners, en aquest cas uns 2.000 euros. Tot això mentre fingeixen trucar a l'asseguradora de la víctima, quan a l'altra línia hi ha un dels còmplices. Davant dels fets, els Mossos d'Esquadra recorden que, en cas de trobar-se amb una situació similar, cal estar en alerta i no cedir a pagaments en efectiu a persones desconegudes. La policia remarca també que, en cas que es produeixi un accident de trànsit real, s'iniciïn els tràmits habituals. Finalment destaquen que si passa un cas d'aquests, cal trucar al 112.

> S.