Ports de la Generalitat invertirà 11 milions d'euros en millorar les instal·lacions portuàries de vuit localitats gironines fins al 2022. Així es recull al Pla d'Inversions (PAIF) que es va presentar ahir a Girona. Entre les obres previstes destaca l'adequació del dic de recer i la reposició de blocs de formigó al port de Palamós per minimitzar els efectes de les llevantades. Aquesta obra, que començarà al maig, té un cost de 3,6 milions. Si se li suma la inversió d'altres obres previstes a aquest port per valor d'un milió representa un 42% dels recursos del PAIF. Des de Ports, s'ha subratllat també que s'«insistirà» per aconseguir que sigui frontera Schengen malgrat que l'Estat ha descartat aquesta opció. Una altra obra destacada és la urbanització del passeig marítim de l'Estartit, amb una inversió d'1,8 milions.

Les actuacions previstes se centren en potenciar el recer dels ports, la integració port-ciutat, les actuacions de suport al sector pesquer, la millora de l'eficiència energètica i l'adequació de les infraestructures al canvi climàtic.

El gerent de l'ens, Joan Pere Gómez, va subratllar la solvència d'aquesta empresa pública i la capacitat d'«autofinançar-se». «Del nostre pressupost, més de la meitat són beneficis i tots es reinverteixen al sistema portuari», va afirmar, i va afegir que «ni un cèntim d'euro prové dels pressupostos generals» del Govern. D'altra banda, també va destacar que durant aquest període es preveu una inversió privada per valor de 13,4 milions als ports gironins. Es tracta d'una previsió basada en la informació recollida als plans especials de cada port.

Així per exemple destaquen els 6,3 milions previstos a Llançà amb millores per potenciar la nàutica esportiva o els 1,8 milions previstos en el projecte d'urbanització del port de l'Estartit. Tot i això, l'obra més ambiciosa serà la que es farà al port de Palamós, on s'invertiran un total de 4.595.000 euros.