L'històric molí dels Paraires de Banyoles, situat a la placeta de Sant Pere, està vivint un període de canvi arran de la voluntat del consistori de la ciutat de restaurar-lo amb l'objectiu que sigui un punt d'interès cultural visitable pels ciutadans. Segons el regidor d'Urbanisme i Activitats de l'Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, les obres van començar fa un mes i pretenen acabar abans de l'estiu. Pel que fa als costos, el mateix puntualitza que «el pressupost d'obra civil i de subministrament de la turbina que generarà electricitat és de 80.000 euros, dels quals 50.000 provenen de la Diputació de Girona, mentre que la resta la finançarà el consistori».

Segons fonts municipals, el molí del gremi dels Paraires, també anomenat molí de la Victòria, està documentat de l'any 1337, malgrat que es creu que ja existia uns anys abans. Segons el regidor d'Urbanisme, «l'ofici dels paraires, que són els treballadors de la llana, va ser el primer ús que es va donar al molí», i d'aquí vindria el nom de l'edifici, malgrat que al llarg de la història el molí va adoptar altres funcions aprofitant el salt d'aigua per generar energia.

Tubert comenta que les obres de rehabilitació integren diverses accions. Alguns dels treballs són consolidar l'estructura, repicar pedra i restaurar les zones més degradades. El regidor explica que fins ara la construcció comptava amb «un altell, que era l'estança del moliner, que s'ha eliminat perquè s'ha volgut deixar tot a un sol nivell, però es farà un voladís petit perquè es pugui veure el salt d'aigua de quatre metres del rec Major des de dalt, a banda de poder-lo observar des de la planta baixa de l'edifici, aconseguint així una doble perspectiva». Una altra actuació és la neteja dels sediments que hi ha a la zona del salt d'aigua per tal de recuperar la seva alçada original de quatre metres. El regidor comenta que «el molí en aquests moments no té electricitat, per aquest motiu una de les accions consisteix a habilitar corrent elèctric perquè l'espai sigui visitable». En aquest sentit, també es vol canviar l'actual portal de fusta per una reixa de ferro en què es pugui veure el rec Major i l'antic salt del molí des de l'exterior.

Ruta pel rec Major

Tubert esmenta que actualment s'està treballant en l'organització de les visites al molí i, paral·lelament, «s'està preparant una ruta pel rec Major de la ciutat a partir de panells informatius d'entre 10 i 12 molins i salts que estan repartits pel rec». La voluntat és que es col·loquin els cartells informatius al davant de cada localització que ha donat i dona vida a un dels espais més emblemàtics i identitaris de la capital del Pla de l'Estany. El regidor indica que aquesta iniciativa s'està duent a terme des de l'àrea d'Urbanisme del consistori, juntament amb diversos estudiosos locals, tenint en compte que «el rec Major és el principal rec industrial de Banyoles, perquè és el que té més cabal i salts». El mateix afegeix que «des de l'època medieval sempre s'ha utilitzat la força de l'aigua del canal per tirar endavant indústries artesanes diverses i altres serveis més moderns».

A tall de recordatori, a principis de gener l'Ajuntament va informar que havia aconseguit rebre el darrer tram del rec Major amb l'objectiu de remodelar-lo i fer-hi un passeig perquè la zona pogués ser visitable, a banda de reformar un aparcament per habilitar-hi una zona verda.