10 de maig de 2019
10.05.2019
Diari de Girona

Els neuròlegs catalans reconeixen un dels pioners de l'especialitat a Girona

El doctor David Genís del Trueta ha rebut el premi Eduard Beltran per la seva trajectòria professional

10.05.2019 | 13:27
Genís, recollint el guardó.
La Societat Catalana de Neurologia ha reconegut el doctor David Genís, de l'hospital Josep Trueta de Girona, un dels pioners de l'especialitat a la demarcació. Genís va rebre dijous el Premi Eduard Beltran Rubio en reconeixement de l'excel·lència de la seva trajectòria professional i acadèmica desenvolupada com a especialista de l'hospital gironí durant 36 anys. El guardó es va entregar en el transcurs de la Reunió Anual de la societat, i en la qual es van lliurar quatre premis més. 
 
Genís va incorporar-se a l'hospital Trueta l'any 1980, just quan va acabar el MIR de Neurologia que va fer a Bellvitge. Va ser un dels primers neuròlegs que van treballar a Girona, on va començar fent guàrdies de traumatologia cranial, treballant al Servei de Neurofisiologia, fent informes d'electroencefalogrames i visitant pacients amb patologia neurològica que li enviaven els companys del centre a una consulta que no estava reconeguda oficialment.
 
Passats nou anys es va crear la primera plaça de neuròleg al centre gironí. Inicialment, es va dedicar a la neurologia general i a l'esclerosi múltiple i més tard es va centrar en les malalties neurodegeneratives i, específicament, en les atàxies hereditàries i d'altres malalties rares d'origen genètic, que han estat la seva gran passió.
 
L'any 2016 va acabar la carrera professional hospitalària com a cap del Servei de Neurologia Territorial dels hospitals Trueta i Santa Caterina. Tot i la seva jubilació de l'hospital, segueix en actiu com a neuròleg a Girona i fa recerca sobre les atàxies hereditàries i les malalties neurodegeneratives.
 
Com a investigador, ha publicat més de 50 articles en revistes especialitzades en neurologia i diversos llibres centrats en malalties neurodegeneratives. També ha participat en projectes de recerca d'aquestes malalties neurodegeneratives i de l'esclerosi múltiple.
 
Va descobrir una família amb una atàxia dominant, l'SCA1, que va estudiar extensament entre el 1992 i el 94. Es va adonar que es tractava d'una família enorme i va identificar dues grans famílies afectades per SCA1 a la demarcació, arribant a veure uns 80 pacients. 
 
Des de llavors, ha participat en diverses investigacions i treballs amb Víctor Volpini, doctor que va treballar al Centre Diagnòstic Genètic Molecular de l'Idibell.

Una nova malaltia

Els darrers anys ha estudiat i identificat   una nova malaltia neurològica : una atàxia hereditària amb afectació precoç de tipus cognitiu i afectiu que s'anomena SCA48. Ho ha fet conjuntament amb Pau Pastor, Sara Ortega, Víctor Volpini i altres col·laboradors de diversos centres.
 
Aquesta nova malaltia ha estat publicada recentment a la revista Neurology, una de les revistes científiques de neurologia més rellevants internacionalment i que ha reconegut l'article com el més rellevant i de més impacte publicat el 2018.
 
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit