L'escalenc Miquel Sampol Pucurull serà a partir del setembre nou jutge del Tribunal General de la Unió Europea. El nomenament, que es fa per un període de sis anys, es va aprovar aquest dimecres. L'altre representant espanyol serà José Martín Pérez, de Nanclares.

El Consell de Ministres ja va aprovar el passat 15 de març l'acord amb les candidatures per ocupar les places dels dos jutges que corresponen a Espanya en la cort comunitària de primera instància. Després han hagut de de superar una prova d'idoneïtat davant el mateix tribunal.

Una trajectòria àmplia

Sampol, de 44 anys, compta amb una llarga trajectòria vinculada al dret comunitari i actualment és sotsdirector general d'Afers de la Unió Europea i internacionals i advocat de l'Estat-cap a l'Advocacia de l'Estat davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Llicenciat en Dret i en Administració i Direcció d'Empreses, l'any 2002 va ingressar en el Cos d'Advocats de l'Estat. Al llarg de la seva carrera ha estat conseller jurídic en la Representació Permanent d'Espanya davant la Unió Europea a Brussel·les del 2007 al 2013. Sampol també ha format part de la delegació espanyola del Grup d'Experts en l'Aplicació del Dret de la Unió Europea i va ser membre del grup d'experts júrídics que es va encarregar de la redacció del Tractat de Lisboa.

L'altre jutge espanyol, José Martín Pérez de Nanclares, és catedràtic de Dret Internacional Públic, i en l'actualitat és cap de gabinet de María Teresa Fernández de la Vega al consell d'Estat.

Què fa el Tribunal de la UE

Amb seu a Luxemburg, el Tribunal General de la UE és una de les dues corts que constitueixen el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Es tracta del tribunal de primera instància per a la majoria de decisions que pren la Comissió Europea i altres organismes i institucions de la Unió Europea, en totes les àrees en què el club comunitari té competències.

En els últims anys, el tribunal ha tractat molts casos que afecten Espanya, entre d'altres la retroactivitat de les clàusules sòl els problemes amb tractament de les aigües residuals, la manipulació del dèficit del Govern valencià, el registre de la jornada laboral o el règim fiscal de Barça i Reial Madrid.