Catorze paradistes del mercat setmanal d'Olot han repartit un total de 36.000 bosses biodegradables en les tres últimes edicions del mercat. Segons ha explicat el regidor de Promoció Municipal en funcions, Estanis Vayreda (JxC), encara en queden per a un o dos mercats més.

Segons ell, la distribució de bosses biodegradables és una de les mesures de millora del mercat setmanal d'Olot. L'acció va començar en el mercat del dilluns, dia 20 de maig.

Llavors, els marxants compromesos amb les bosses van començar a repartir 12.000 bosses de 30x42 cm, 9.000 bosses de 35x47 cm i 15.000 bosses de nanses. Totes les bosses estan impreses amb un logotip que marca el compromís de l'Ajuntament amb el medi ambient.

A partir del moment en el qual va començar el repartiment de bosses, agents cívics de l'Ajuntament i tècnics van iniciar un seguiment del desenvolupament de la primera experiència en el repartiment de bosses biodegradables. Van mirar si les mides i el gruix de les bosses eren els correctes, quin consum se'n feia i, sobretot, la reacció dels compradors.

La prova respon a la voluntat de l'Ajuntament d'Olot de reduir la generació de residus, sobre la base de fomentar la no utilització de bosses de plàstic i la compra a dojo o a granel.

També respon a una demanda del mateix mercat detectada a través d'una enquesta feta a finals del 2018 a 43 marxants del sector d'alimentació i planter a la qual el 86,8% responien que estaven disposats a canviar les bosses de plàstic per bosses reciclables. Es calcula que, actualment, al mercat setmanal d'Olot es reparteixen un mínim de 250.000 bosses l'any.

A partir dels resultats de l'experiència, Estanis Vayreda preveu convèncer la totalitat dels paradistes per l'ús de bosses biodegradables.

La distribució de bosses biodegradables és una de les mesures de millora del mercat setmanal d'Olot. Per millorar i homogeneïtzar la imatge de les parades i potenciar-ne l'atractiu, a finals de 2018 totes les parades havien eliminat les estructures que obstaculitzaven el pas als compradors i, a principis d'aquest 2019, un 80% dels marxants d'alimentació i planter havien adaptat l'estructura de la parada seguint els criteris de colors de la carta del nucli antic.

La totalitat de les parades havien col·locat un faldó (de la mateixa tipologia cromàtica i de teixit que el tendal) per a la bona disposició de les mercaderies i per evitar que les caixes buides quedin a la vista.