El projecte de la Universitat de Girona (UdG) per aïllar cèl·lules mare del càncer de mama a partir d'una impressora en tres dimensions ha rebut un premi internacional del sector de la impressió en 3D Londres. Els equips d'ONCOen3D, de la Universitat de Girona, i de BCN3D han estat guardonats com la Millor Aplicació d'Atenció Mèdica en l'àmbit de la fabricació additiva en els prestigiosos premis 3DPI pels seus innovadors resultats en la lluita contra el càncer de mama triple negatiu. A partir d'un projecte d'enginyeria biomèdica, investigadors de la universitat gironina han desenvolupat un sistema pioner que permet reduir els costos de l'experimentació, una fita amb gran potencial en el camp mèdic.

Els premis d'Impressió 3D 2019 es van lliurar la nit de dijous en un sopar al Royal College Of Obstetricians & Gynecologists de Londres i van reconèixer la iniciativa de la companyia BCN3D i l'equip ONCOen3D de la UdG, dirigit per la doctora Teresa Puig i el doctor Joaquim de Ciurana, per impulsar la recerca del càncer de mama triple negatiu, un càncer especialment agressiu i que afecta pacients joves. Representa entorn del 20% dels tumors de mama que es diagnostiquen i no té teràpies dirigides.

Fa temps, tots dos equips van unir forces per aconseguir separar cèl·lules mare mitjançant unes matrius tridimensionals fabricades amb la impressora 3D Sigma de BCN3D.

A partir de nanomaterials impresos en 3D anomenats scaffolds, de materials biocompatibles que mimetitzen les condicions fisiològiques, els investigadors poden superar una de les dificultats de la recerca contra aquest tipus de tumor, l'aïllament de les cèl·lules mare canceroses, que són en part responsables de les recaigudes per poder-les eliminar. Un cop aïllades, l'equip de recerca pot estudiar-les millor per trobar biomarcadors i desenvolupar nous fàrmacs per atacar-les.

Aquest nou sistema és fruit de la col·laboració de dos grups de recerca dedicats a la medicina i l'enginyeria que treballen tant a la Facultat de Medicina com al Parc Científic i Tecnològic. Són el Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) i el Grup de Recerca en Enginyeria de Producte, Procés i Producció.

A banda del de Girona, només hi ha tres grups de recerca al món que fan servir aquest mètode per estudiar el càncer de mama.