L'Associació d'Advocats Voluntaris Dret de Defensa Girona van fer públic ahir un «últim manifest» a través del qual exigeixen la llibertat immediata dels polítics independentistes empresonats per a aquest dimecres, data en què s'ha previst la finalització del judici del procés, que ha estat investigant pel Tribunal Suprem.

Una de les primeres idees que reflecteix l'informe és que «és una norma establerta en dret internacional que la detenció preventiva ha de ser l'excepció i no la regla, i que ha de ser ordenada pel menor temps possible», referint-se als mesos de presó preventiva dels líders independentistes.

A tall d'exemple, el document especifica que «a partir de l'Opinió 6/2019 del Grup de Treball de l'ONU, les detencions dels srs. Cuixart, Sànchez i Junqueras són arbitràries perquè contravenen diversos articles de la Declaració Universal de Drets Humans (DDHH) i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics». En aquest sentit, «el Grup de Treball conclou que la detenció és arbitrària per ser el resultat de l'exercici del dret a les llibertats d'opinió, expressió, associació, reunió i participació».

El manifest ressalta que «malgrat els intents de desacreditar els experts en DDHH de l'ONU, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) reconeix els efectes vinculants de les opinions del Grup de Treball».

Contextualització del cas

El manifest contextualitza la situació del procés independentista, incidint en el fet que les detencions dels polítics es van realitzar a partir d'accions concertades de la Fiscalia i de l'aparell judicial, comptant amb el suport d'alts funcionaris del Govern espanyol. Adoptant els fets en perspectiva, el manifest apunta que «després de quasi quatre mesos de judici, no s'han presentat proves de càrrec sobre accions concretes dels acusats que puguin haver involucrat violència i que, per tant, puguin haver constituït delicte conforme el dret aplicable, inclòs el dret internacional».