19 de juny de 2019
19.06.2019
Diari de Girona

Retiren restes d'una avioneta estavellada fa 55 anys a Guils

L'incident no va causar morts ni ferits, però algunes peces estaven a l'entorn de la Font Negra, a 2.200 metres d'altitud

18.06.2019 | 23:59
Retiren restes d'una avioneta estavellada fa 55 anys a Guils

Un equip conformat per efectius del cos d'Agents Rurals i personal de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), de l'Ajuntament de Guils de Cerdanya i de l'estació d'esquí nòrdic de Guils Fontanera, a més de voluntaris, han treballat plegats en la retirada de les restes d'una avioneta que l'any 1964 va dur a terme un aterratge «forçós» a la Font Negra.

Es tracta d'un paratge situat a uns 2.200 metres d'altitud i integrat a l'espai d'interès natural de la Tossa Plana de Lles - Puigpedrós.

L'incident no va causar cap víctima mortal ni tampoc ferits i es va produir «una nit que nevava molt, feia molt vent i torb», segons va explicar l'alcalde de Guils, Josep Mendo, que va afegir que el pilot va optar per dur a terme aquesta maniobra en veure que hi havia llum a la zona de La Tor de Querol (Cerdanya).

Tot i que l'aeronau va caure al damunt de la zona de les Canals, punt que limita els termes municipals de Guils de Cerdanya i la Tor de Querol, el vent i les allaus haurien propiciat que, amb el pas del temps, diversos trossos de ferralla s'hagin anat dispersat muntanya avall, fins i tot a l'àrea de l'estació d'esquí nòrdic de la localitat cerdana.

Davant d'aquesta situació, i tenint en compte l'impacte visual que generava, es va decidir que calia retirar tot aquest material. L'operació es va portar a terme aquest dilluns, abans que els ramats de bestiar s'instal·lessin en aquest entorn, tal com ha dit Mendo.

Per la seva banda, el cap de l'àrea bàsica del cos d'Agents Rurals de la Cerdanya, Josep Pujol, va destacar que el paratge on es van localitzar les restes de l'aparell forma part de la Reserva Nacional de Caça de la Cerdanya - Alt Urgell i està a prop de la zona on hi ha la captació d'aigües de Guils i Puigcerdà.

Un camí per accedir al lloc

En aquest sentit, va explicar que gràcies a l'execució, fa un parell d'anys, d'unes obres de modernització d'aquesta xarxa hídrica es va millorar el camí, a través del qual s'ha pogut transportar tot el material.

La ferralla s'hi va agrupar en una zona accessible per arribar-hi en camió, amb la intenció que pròximament es traslladi als punts pertinents per poder efectuar una adequada gestió d'aquests residus.

Tot i que Josep Pujol va dir que les restes de l'avioneta no suposaven pràcticament cap amenaça mediambiental, calia retirar-les de la zona.

El cap dels Agents Rurals de la Cerdanya també va destacar ahir durant les tasques de retirada d'aquesta avioneta del paratge natural que l'actuació que han dut a terme ha estat de caire «excepcional» i va agrair que aquesta hagi estat possible gràcies a la «suma d'esforços» entre els diferents agents implicats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit