L'Ajuntament cedirà equips amb comptadors intel·ligents d'electricitat als ciutadans d'Olot que ho demanin perquè els instal·lin a casa seva. Segons ha explicat el regidor Estanis Vayreda, per sol·licitar-ne un cal enviar un correu electrònic a alcaldia amb la petició. Després, l'Ajuntament posarà en contacte els peticionaris amb la companyia que instal·larà els comptadors.

Aquests comptadors recullen amb exactitud el consum, hora a hora i dia a dia, i envien totes les dades de manera automàtica als usuaris. Amb aquest material, es pot monitorar el consum elèctric de la llar i, amb els resultats obtinguts, establir un canvi d'hàbits amb un estalvi de fins a un 15% en la factura.

La cessió del comptador és gratuïta i cal que s'instal·li com a mínim una setmana en el domicili. Els resultats que s'obtinguin es faran públics amb l'objectiu de sensibilitzar la resta de la ciutadania en l'estalvi d'energia i el consum eficient.

Des del moment en el qual el comptador es fa intel·ligent, no cal que un tècnic passi pels domicilis cada cert temps. Tampoc cal que l'usuari dediqui temps a enviar la lectura a la companyia. Amb un comptador intel·ligent, les factures adquireixen total precisió i es basen exclusivament en el consum real.

A Espanya, els comptadors intel·ligents van començar a instal·lar-se l'any 2010 i està previst que totes les llars en tinguin un abans del 2021.

Els materials disposen de manual d'instruccions on s'explica els aparells que formen d'aquest conjunt i la seva instal·lació.

Segons Vayreda, la cessió de comptadors forma part de les activitats de la Setmana de l'Energia i té la finalitat de promoure la sensibilització ambiental.

En aquest sentit, després de l'estiu l'Ajuntament posarà en marxa el programa EuroPACE. Es tracta d'un sistema de finançament amb crèdits tous de l'aplicació de millores ambientals i de rehabilitació a les cases. L'Ajuntament i entitats privades són els responsables de les condicions. Els consistoris autoritzen el préstec i el sector privat s'ocupa del finançament. El sistema és una alternativa als bancs.

La intenció és facilitar que la gent pugui posar plaques solars, tancaments amb vidres triples o calderes, entre d'altres. A més de contribuir a fer més sostenible la ciutat, el programa ha de servir per dinamitzar els sectors privats vinculats al manteniment i la millora de cases i edificis. Olot serà pionera en l'aplicació de l'EuroPACE.