Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s'ha marcat com a objectiu per a aquesta temporada d'estiu convertir les seves estacions de muntanya La Molina, Vallter 2000, Vall de Núria, Espot i Port Ainé- en la «porta d'entrada als parcs naturals» i atraure els turistes que visiten Barcelona cap al Pirineu. El president de la companyia, Ricard Font, va destacar dimarts passat, en la presentació de les destinacions turístiques d'FGC per a aquest estiu, que les comarques de muntanya «tenen una oportunitat immensa» d'atraure visitants internacionals i va subratllar que hi poden trobar un «paisatge privilegiat, gastronomia i cultura», a més de cinc parcs naturals de «primer nivell». De cara a l'estiu, Font va apuntar que les previsions per a aquests mesos de vacances són «molt positives», tant pel que fa les reserves d'hotel com per la feina de promoció d'aquestes destinacions.

Segons Font, el Pirineu és «un dels principals actius de país», però va afegir que «encara li queda molt camí» per promocionar-lo i descobrir-lo, especialment pels milions de turistes internacionals que visiten Barcelona. En aquest sentit, el president d'FCG va explicar que als operadors se'ls ofereix la possibilitat de fer desplaçaments al Pirineu d'un o dos dies des de la capital catalana i fer així que Barcelona sigui «un dels principals actors en la promoció dels nostres actius de muntanya».

Durant l'acte de presentació de la temporada d'estiu d'FGC, que es va celebrar a l'Espai de la Llum de l'estació de Plaça Catalunya, Font va insistir que la voluntat de les cinc estacions de muntanya i els trens turístics és la de ser la «porta d'entrada» mitjançant una experiència de «365 dies i 360 graus».

Activitats durant tot l'any

Durant els mesos d'estiu, FGC ofereix diverses activitats a les seves estacions d'esquí, com el senderisme, BTT i viatges en telecadira, a més d'altres iniciatives com excursions amb canoes, ràfting, quads i paintball, entre moltes altres. El director de l'estació de la Vall de Núria, Toni Casals, va destacar la diversitat d'activitats que s'hi poden practicar i va assenyalar que és una destinació adreçades a famílies, en un entorn natural per fer-hi senderisme i diversos esports. Per Casals, la manera d'accedir-hi, a través del cremallera, fa de la vall un lloc «especial i emblemàtic».

Per la seva banda, el director d'Espot i Port Ainé va subratllar com una de les principals novetats el «quilòmetre vertical» de la Val de Peguera que surt des de la cruïlla de Rialp fins a la cota 2.000 de Port Ainé, amb un ascens controlat amb un codi QR amb el qual el ciclista va veient la seva progressió.