Un equip científic de la Universitat de Girona (UdG) ha demostrat l'efecte d'un fàrmac per prevenir el desenvolupament del dolor patològic fruit d'una lesió medul·lar. La revista Frontiers in Pharmacology ha publicat els resultats en un article signat per Sílvia Castany com a primera autora. La investigadora ha fet aquesta descoberta en el marc de la seva tesi doctoral dirigida pel doctor Pere Boadas-Vaello, en el grup de recerca NEOMA i la companyia Esteve Pharmaceuticals dins el programa de doctorats industrials de la Generalitat.

Dues de cada tres persones afectades per una lesió de medul·la espinal senten un dolor que provoca un fort impacte en la seva qualitat de vida. Actualment, els tractaments no són efectius en la majoria de pacients. Ara, un equip científic de la UdG ha demostrat l'efecte d'un fàrmac per prevenir el dolor crònic causat per aquesta lesió.

L'estudi, fet amb animals, ha observat que el fàrmac E-52862, desenvolupat per Esteve Pharmaceuticals i administrat després de la contusió medul·lar «atenua considerablement la possibilitat d'aparició d'aquest dolor al llarg de 28 dies». Aquest període coincideix amb el final de la fase crítica, abans que el dolor esdevingui de caràcter crònic. Segons els responsables de la recerca, l'equivalent d'aquest temps representaria diversos mesos en persones.

La recerca, que es troba en un estadi preclínic, dona continuïtat a un estudi anterior del mateix equip científic en el qual es demostrava que els ratolins modificats genèticament per la diana terapèutica d'E-52862 desenvolupaven menys dolor després de la contusió medul·lar. Aquest avenç es va publicar a la revista Scientific Reports, el març de l'any passat.

Fruit d'aquesta recerca, Sílvia Castany va obtenir el premi extraordinari de doctorat del programa de Biomedicina de la UdG i ara realitza una estada postdoctoral de recerca a Suècia.