La Unitat d'Hipertensió de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta ha realitzat més de dues mil exploracions a 154 pacients en els dos primers anys. Als pacients, a més, també se'ls imparteix educació sanitària per tal de fer-los partícips del procés terapèutic de la seva malaltia.

L'hospital disposa des de fa dos anys de la primera Unitat d'Hipertensió de la Regió Sanitària Girona. Segons un comunicat del centre, la hipertensió arterial és la malaltia més prevalent al món i el principal factor de risc cardiovascular. En aquest sentit, la unitat va néixer amb l'objectiu de controlar els pacients amb una afectació més greu i de donar suport a l'atenció primària, que és l'àmbit on es diagnostiquen i controlen la major part de pacients, on es realitzen amb freqüència diverses proves d'avaluació dels nivells d'hipertensió. I en algunes ocasions, explica el centre, es necessita suport instrumental per dur a terme un control millor i la individualització dels tractaments.

Els professionals de la unitat, formada per nefròlegs i infermeria del Servei de Nefrologia, també donen servei a altres serveis hospitalaris del Trueta i als hospitals comarcals del territori, en els casos en què els pacients amb hipertensió no responen als tractaments convencionals, així com en aquells pacients que necessiten més proves diagnòstiques per ajustar els tractaments o que presenten un compromís greu d'afectació d'algun òrgan.

La nova unitat està dotada d'un seguit d'instruments que permeten avaluar de manera més exacta i profunda l'estat dels pacients. Un d'ells és el monitoratge ambulatori de la pressió arterial (MAPA), una prova que la Unitat d'Hipertensió de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta ha realitzat 833 vegades en aquests dos anys.

També de la mà dels professionals d'infermeria, tant en la pràctica de proves com en les visites, s'han fet 488 ecografies de Doppler renals, que són exploracions per detectar el nivell de tapament de les artèries del ronyó. Amb l'objectiu també s'han fet 262 ecografies de l'artèria caròtida i 298 proves Índex turmell-braç (ITB).