L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) ha denunciat un suposat augment de l'allotjament il·legal a la província, que hauria contribuït a un descens de fins al 10% de clients francesos aquesta temporada.

Segons aquesta organització, que aglutina 12.000 apartaments i viles de lloguer acollides a la normativa vigent, aquesta oferta fora de la llei es dirigeix als visitants estrangers, especialment els procedents de França.

ATA ha comprovat que aquests allotjaments s'anuncien moltes vegades a través de les xarxes socials i posa com a exemple grups tancats de la xarxa social Facebook, on propietaris francesos ofereixen els seus habitatges a turistes del seu país sense control del servei.

Aquesta associació ha posat els fets en coneixement de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya perquè actuï.

També alerta d'anuncis que circulen a través del servei de missatgeria instantània 'whatsapp' i puntualitza que les ofertes corresponen tant a propietaris d'apartaments que operen fora de la llei com a alguns que els han donat d'alta però sense declarar-los a Hisenda ni pagar la taxa turística.

El president de l'ATA, Lluís Parera, puntualitza que aquestes pràctiques equivalen a "especular molt amb el preu de l'habitatge" i ha criticat la "passivitat i inacció" de la Generalitat.

A més del turisme francès, el belga també ha patit un descens en aquest sector, que aquest any no ha complert amb les expectatives a Girona.

Els visitants d'Alemanya i Holanda han mantingut en canvi les seves xifres d'afluència i s'ha incrementat la dels catalans i italians.

L'ocupació global als apartaments de l'ATA ha estat d'un 52% al juny, 62% al juliol i 83% a l'agost.