19 de setembre de 2019
19.09.2019
Diari de Girona

Sant Julià de Ramis proposa fer una consulta popular l'1 d'octubre

L'Ajuntament demanarà si els veïns volen canviar el festiu local del 25 de juliol per l'1 d'octubre

19.09.2019 | 13:31
Imatge d'arxiu d'una votació realitzada a Sant Julià de Ramis

L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis i Medinyà (Gironès) ha convocat a tots els habitants en una consulta popular de cara a l'1 d'octubre. L'objectiu és commemorar el referèndum que es va celebrar a Catalunya ara fa dos anys. Aquest 2019 es demanarà a la gent si volen mantenir com a festiu local el 25 de juliol o volen traslladar-lo a l'1 d'octubre. De tota manera, l'Ajuntament vol que des d'aquest 2019 es faci una votació cada any coincidint amb l'aniversari de l'1-O. Enguany la consulta no serà vinculant, però l'alcalde del municipi Marc Puigtió, s'ha compromès a respectar el resultat de les votacions.

El municipi de Sant Julià de Ramis i de Medinyà (Gironès) tornarà a muntar les urnes el proper 1 d'octubre. En aquest cas ho faran per celebrar una consulta popular. De tota manera, la voluntat de l'Ajuntament és que a partir d'ara, cada any es farà una votació coincidint amb l'1-O per commemorar el referèndum que es va fer el 2017.

Aquest any es demanarà als veïns que decideixin si volen mantenir com a festiu local el 25 de juliol o volen fer festa el primer d'octubre. De moment, el consistori no compta amb cap ordenança de participació i la llei de consultes de Catalunya està suspesa, així que no serà una consulta vinculant. Tot i així, l'alcalde s'ha compromès a respectar el resultat de les votacions.

De tota manera, l'objectiu de l'alcalde del municipi, Marc Puigtió, és poder elaborar una normativa que converteixi en vinculant les votacions que es facin, a partir d'ara, cada u d'octubre al municipi. Amb aquesta consulta popular es vol "homenatjar la fita històrica" que va representar el referèndum de l'u d'octubre. Precisament el municipi de Sant Julià de Ramis va ser un dels més afectats per les càrregues policials que hi va haver aquell dia.

Les votacions es podran fer presencialment al pavelló de Sant Julià de Ramis i al Local Social de Medinyà des de les 9 del matí fins a les 8 del vespre.

El Pla de l'Estany demana als comerços que facin festa

Al Pla de l'Estany també s'ha impulsat una campanya informativa per animar els ciutadans, empreses i autònoms a fer festa l'1-O i treballar un dels dies festius espanyols, el 12 d'octubre o el 6 de desembre. I en última instància, animen a agafar-se un dia de vacances per poder celebrar l'1-O. L'ha posada en marxa l'ANC Pla de l'Estany, juntament amb les seccions locals d'Òmnium Cultural i els Comitès de Defensa de la República (CDR). Porta per títol 'Fem l'1 d'octubre un dia festiu' i s'ha dirigit sobretot als comerciants perquè se sumessin a la iniciativa. "Una bona manera de fer efectiva la República és que les festivitats catalanes es decideixin des de Catalunya. L'1 d'octubre de 2017 fou un dia de sacrifici per la defensa del dret a l'autodeterminació que milers de catalanes i catalans van viure en primera persona", expliquen els impulsors.

Fa uns dies, també van lliurar una enquesta als comerços banyolins per conèixer la seva opinió. Dels 170 establiments afiliats a l'Associació Banyoles, Comerç i Turisme, han recollit 111 respostes, és a dir, un 65% del total. Pel que fa a les respostes obtingudes, un 27% han afirmat que tancaran segur l'1-O; un 46% que faran el que decideixi la majoria i el 23% restant, que no tancaran en cap cas. Hi va haver un 4% de comerciants que no van posicionar-se.

Els impulsors volen continuar endavant amb la campanya informativa amb la idea que es pugui fer extensiva a tot el país

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit