Un equip de la Universitat de Girona (UdG) liderat pel catedràtic Ferran Camas ha confeccionat un manual sobre Dret del Treball i de la Seguretat Social que per primera vegada inclou l'estudi dels moviments migratoris. Si bé el Dret del Treball compta amb diverses guies de referència, cap inclou un estudi dedicat als drets de la població estrangera.

Aquest àmbit del dret ja fa temps que va incloure a la seva branca el dret migratori en la constatació que els immigrants venen en gran part per trobar feina. «Era molt important poder comptar amb un manual que compti amb dret migratori, ja que els investigadors han continuat la tradició de no incloure un capítol que s'hi referís als manuals de Dret del Treball i de la Seguretat Social», explica el director i autor del capítol dedicat al dret migratori, Ferran Camas. El catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social i també director de la Càtedra d'Immigració, Drets i Ciutadania de la UdG -única a Espanya- ha treballat durant l'últim any juntament amb un equip «de pes» per tal de confeccionar aquest manual dirigit a juristes i a universitaris de tot l'Estat; Jean-Michel Servais, M. Solé, Mercedes Martínez, Amador García i Ignacio Camós.

«Hi ha molt de desconeixement sobre la part de gestió jurídica de la immigració», explica Camós. «Més enllà de la qüestió bàsica i essencial del fet migratori, molta gent desconeix com s'han de gestionar contractacions internacionals quan aquests arriben», apunta.

Set anys de paralització jurídica

Sobre la vigència del manual tenint en compte els canvis que es produeixen periòdicament en la legislació, el catedràtic indica que «l'última reforma profunda va fer-el 2012 amb la Reforma Laboral, i des de fa set anys en matèria de Seguretat Social i de Migracions ha quedat tot congelat». Així i tot augura que «d'aquí a tres o quatre anys s'haurà de produir un canvi en matèria laboral, tant pel que fa a la temporalització dels contractes com en altres àmbits com l'afectació de la intel·ligència artificial a la feina i enduriment dels acomiadaments.

En matèria de migració, lamenta que «la porta perquè entrin immigrants està tancada, i les empreses només tenen relativament fàcil la contractació de personal estranger quan es tracta de gent amb titulacions qualificades», sosté.

D'altra banda, el manual també aborda una qüestió molt dirigida a la província de Girona, com és la dels treballadors transfronterers que cada dia venen o arriben de França per treballar. «És una qüestió que presenta molts dubtes i interès», subratlla Camas.

La Facultat de Dret de la UdG acollirà el pròxim 25 la presentació del manual, que comptarà amb la presència del creador d'aquesta àrea a principis dels 90, Eduardo Rojo Torrecilla (col·laborador de Diari de Girona) i que ha elaborat un dels capítols.