El període d'informació publica del Pla Especial de l'Alta Garrotxa finalitza el dilluns dia 30 de setembre. Els documents estan exposats des de l'1 de març. El període d'exposició pública del Pla acabava el 7 de juny, però la Generalitat va decidir allargar-lo fins al 30 de setembre amb l'objectiu d'aconseguir el màxim consens. A hores d'ara, la Generalitat no ha aconseguit fer canviar l'opinió contrària al redactat del pla de les associacions de propietaris i dels naturalistes.

Les associacions de propietaris de l'Alta Garrotxa i la Vall de Camprodon, fa pocs dies, van anunciar que presentaran una esmena a la totalitat del pla. El mateix farà el Consorci Forestal de Catalunya. Per la seva part, l'Agrupació Naturalista de la Garrotxa fa temps va anunciar que anirà de dret al contenciós administratiu.

L'oposició de les associacions de propietaris forestals contra el pla es va accentuar quan el Consorci de l'Alta Garrotxa va quedar adscrit a la Generalitat i en compliment de la Llei de Sostenibilitat i Racionalització dels Ens Locals (ARSAL) els propietaris, els naturalistes, els caçadors i els veïns van quedar fora dels òrgans de govern. Segons marca l'Arsal, en l'òrgan amb capacitat de decidir només poden haver-hi els organismes que facin aportacions econòmiques. Per pal·liar els efectes de la llei, el Consorci va decidir crear un consell consultiu.

Un dels principals factors de l'oposició dels propietaris és l'establiment de zones de desenvolupament lliure per afavorir l'explotació del territori per activitats turísiques no agressives. També reclament un procés participatiu més efectiu del que es va fer.

Per tal de convèncer els agents implicats en l'Alta Garrotxa, els Consorci ha fet un centenar de reunions en els sis mesos que el pla està en exposició pública. El Consorci considera el pla com una eina que ha d'afavorir la conservació de l'Alta Garrotxa com un valor natural.