L'Associació de defensa del Patrimoni Natural del Pla de l'Estany, Limnos, ha tramitat una denúncia al Departament de Territori i Sostenibilitat per demanar l'aturada de les obres del nou aparcament del parc de la Draga de Banyoles que van començar la setmana passada.

Els ecologistes denuncien que les obres iniciades per la construcció d'aquest aparcament es troben dins els límits de l'espai d'interès natural reconegut en el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN) i la Xarxa Natura 2000 de l'Estany de Banyoles, que són espai protegit.

L'aparcament, ubicat a la zona nord de la ciutat, s'ha presentat com a provisional per a la cabuda d'un centenar de vehicles, però l'associació dubta que sigui així. «No està clar que aquest ús provisional no acabi sent permanent ni que en un futur no es vulgui ampliar a tota la zona agrícola del front del parc de la Draga. En algunes respostes de l'Ajuntament sembla que la idea és que a la llarga s'acabi convertint en un pàrquing d'autocaravanes».

L'associació critica que no s'ha justificat la necessitat urgent del projecte, a més de desconèixer si s'han tramitat les autoritzacions ambientals o urbanístiques necessàries o si s'ha fet cap estudi d'alternatives.

Gerard Funosas, president de Limnos, diu que a la proposta del POUM de l'Ajuntament de Banyoles, que va ser aprovada inicialment el 2018, no es preveia aquest aparcament i que tampoc hi ha hagut cap exposició pública del projecte.

A la zona existeixen precedents d'ús provisional, de fet als anys 90 els barracons de l'escola de La Draga se situaven en aquests terrenys, però es van traslladar al centre de Banyoles descartant-ne la ubicació actual, segons diuen, per temes ambientals així com aparcaments d'autobusos i d'autocaravanes que s'han plantejat prèviament.

Limnos diu que l'Ajuntament no pot argumentar desconeixement de la situació «ja que va ser el mateix consistori qui va demanar la inclusió d'aquests terrenys al PEIN en el moment de l'aprovació definitiva del Pla especial de delimitació».

L'associació exposa en la seva denúncia que l'autorització d'aquest aparcament suposa una greu amenaça a l'espai natural i el trencament amb la transició paisatgística. Destaquen que cal vetllar per la transició entre la part urbana i l'espai natural de l'estany. «El parc de la Draga i els terrenys agrícoles afectats per l'aparcament fan una funció de transició entre l'urbanitzable cap a l'hàbitat de zones humides de l'Estany i permeten un tractament paisatgístic de l'entorn adequat al d'un espai natural protegit». Alhora, l'entitat diu que es desconeix si hi ha proposades mesures correctores en l'execució de l'obra quant a tractament paisatgístic, ús de plantes o tipus de paviment.

En aquest context, els ecologistes demanen que s'aturin les obres fins que s'aclareixi si es disposa de tots els tràmits i autoritzacions necessàries; que es denegui qualsevol autorització ambiental per garantir la conservació dels valors ambientals actuals i que es restauri la zona al seu estat inicial.

Limnos demana també que es denegui el projecte perquè consideren que no està suficientment justificat i que el consistori plantegi zones alternatives en sòl urbà fora de l'espai natural on es pugui desenvolupar aquesta infraestructura.

«Com que l'aparcament es troba en una zona d'interès agrícola, aquests terrenys es podrien destinar a fomentar la producció agrària ecològica a l'espai natural i reduir l'ús de productes fertilitzants i químics al voltant de l'aigua de l'Estany que es fa servir per abastir d'aigua potable el municipi», exposa Funosas.

Un aparcament molt sol·licitat

El passat mes d'abril l'Ajuntament va comprar un solar de 1.339 metres quadrats que, sumats a un altre terreny del costat de 3.395 metres quadrats i cedit per Aigües de Banyoles, es convertiran en aquest aparcament de construcció tova i dotat d'arbres que servirà, segons deien, per pal·liar la forta demanda d'aparcament en aquesta zona de la ciutat. I també per donar servei als nombrosos usuaris del parc de la Draga i d'aquesta zona de l'Estany.

Les obres eren unes de les tres promeses electorals de JxCat per desenvolupar durant els primers 100 dies de govern i tenen un pressupost de 70.000 euros.