El grup municipal de Junts per Catalunya a Santa Coloma de Farners va fer retrets ahir sobre la gestió municipal als seus socis de govern, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Independents de la Selva (IdS), en un comunicat valorant els quatre mesos de mandat. En el text el partit posa èmfasi a discrepàncies que hi ha hagut, sobretot amb els republicans, i també agraeix «la tasca dels treballadors públics».

«Hi ha membres de la coalició que només posen entrebancs i objeccions a la nostra tasca. El que més ens dol és l'omissió deliberada d'informació a la qual ens veiem abocats, per part d'alguns polítics, i l'efecte sobre la població, que ho veu com una batalla interna», apunta el comunicat.

Opinió dels partits

En aquest sentit, també lamenta el malestar generat en la decisió de no perllongar el contracte del tècnic de cultura responsable de La Casa de la Paraula.

Un aspecte, el del tècnic de cultura, que des d'ERC també van lamentar ahir. La problemàtica es va iniciar fa poques setmanes quan la persona en qüestió tenia un contracte temporal de tres anys que finalitzava el 30 de setembre. L'alcaldessa va confirmar que no li renovarem el contracte i que obririen un concurs.

Un altre dels aspectes que retreuen als socis de govern en el comunicat, en aquest cas a ERC, és la gestió econòmica de l'Ajuntament. Segons JxCat, els republicans difonen que el partit es gasta les inversions en festes i afegeixen que ERC amaga el fet que no havia fet una previsió per aplicar la Relació Valorada de Llocs de Treball (RVLT).

«Nosaltres farem una valoració del document un cop hàgim rebut el text i l'hàgim pogut llegir», explica el cap de llista d'ERC, Joan Martí. De fet, el text assegura que ERC «endarrereix les reunions, les propostes i aportacions per incomplir les dates en què s'han de presentar els documents bàsics de funcionament del consistori», i afegeix que després apunten que «l'endarreriment» és per la nostra inoperància de JxCat. Esquerra, Junts per Catalunya i Independents van arribar a un acord d'última hora a l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, el municipi del president de la Generalitat, Quim Torra.

Segons l'acord, l'alcaldia es repartirà els dos primers anys per la cap de llista de JxCat, Susana Riera (JxCat), i els dos darrers anys de mandat pel representant dels republicans, Joan Martí.

Govern a dues bandes

El ple d'investidura però es va haver d'ajornar de les dotze a les deu de la nit per buscar alternatives a l'acord inicial. La líder de JxCat havia de ser escollida alcaldessa amb els vots del PSC i Independents de la Selva (IdS), però moments de màxima tensió entre els regidors i els assistents al ple van fer que es decidís suspendre.

Aleshores, els representants d'ERC, la formació guanyadora a les urnes, van manifestar públicament que el president Torra els havia trucat per intentar evitar la presència dels socialistes en el govern municipal i aconseguir una aliança entre sobiranistes.

En aquell moment els regidors han explicat que els constava que el president de la Generalitat havia contactat també amb els integrants de la llista de JxCat.