Santa Pau avui recorda els 80 aniversari de l'afusellament de l'alcalde, Joan Pinsach. L'esdeveniment és organitzat per l'Ajuntament de Santa Pau, el Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca i Memorial Democràtic.

La previsió és, a les dotze del matí, inaugurar un plafó a la casa on va viure l'alcalde afusellat pel franquisme. La inauguració comptarà amb la presència de la directora de Memòria Democràtica de Catalunya, Gemma Domènech. A continuació tindrà lloc una recepció oficial a l'Ajuntament on es farà entrega de l'anul·lació dels judicis a tots els santapauencs represaliats pel franquisme.

A la tarda al centre cívic, tindrà lloc una xerrada dels diferents promotors de l'acte, junt amb un representant de la CNT, els familiars de Joan Pinsach, l'historiador i biògraf de l'alcalde, Albert Planas i tancarà l'acte el periodista i activists social David Fernàndez.

Joan Pinsach (1898-1939)

Segons Albert Planas, Joan Pinsach, pagès de professió, formava part del sindicalisme agrari quan es va presentar a les eleccions municipals del 1936. En esclatar la Guerra Civil es va afiliar a la CNT, i quan es va formar un nou consistori d'unitat antifeixista sota el nom de Consell Municipal de Santa Pau el 25 d'octubre de 1936 en va ser designat conseller municipal en representació de la CNT, la presidència del qual s'assignà per torns, ocupant inicialment la comissió de proveïments. A partir de la Llei Municipal Catalana del Govern de la Generalitat que obligava a l'elecció d'un alcalde en va ser elegit Alcalde-President a l'abril de 1937 amb nou vots a favor i un en blanc, càrrec que va ocupar fins al gener de 1939. En aquest any, el van detenir, jutjar, condemnar i executar.