Càritas sortirà aquest dijous al carrer per reivindicar el Dia de les Persones sense Llar. Enguany, els actes es concentraran a Figueres, amb l'objectiu de visibilitzar el projecte Sense Llar que duu a terme l'entitat a la capital de l'Alt Empordà. Per això, Càritas instal·larà una parada a la plaça de l'Ajuntament de dos quarts d'onze a la una, per oferir informació i testimonis del projecte dedicat a les persones sense llar. A més, es recolliran signatures i roba i material d'hivern per a les persones que viuen al carrer. A les dotze del migdia es llegirà un manifest per reivindicar el dret a l'habitatge.

Càritas reivindicarà el Dia de les Persones sense Llar a través d'una campanya encapçalada pel lema «Posa cara al sensellarisme». Amb aquesta campanya, pretén «impulsar en la ciutadania la presa de consciència sobre la realitat d'exclusió social extrema d'aquestes persones» i denunciar «el model socioeconòmic generador d'abandonament i expulsions» que impacta majoritàriament en les persones sense sostre.

Per als cartells de la jornada d'aquest any, Càritas ha retratat una cara femenina per destacar com el problema del sensellarisme afecta «doblement»les dones, per la menor visibilitat al carrer i la vulnerabilitat a patir agressions i situacions de violència.

Càritas, la Federació d'Associacions i Centres d'Ajuda a Marginats (Faciam), la Xarxa d'Atenció a Personis Sense Llar de Barcelona (XaPSLL) i la Plataforma per l'Exclusió Residencial i a favor de les Persones Sense Sostre de Bilbao (besteBI) han organitzat la jornada per al Dia de Persones Sense Sostre amb el lema: «Posa cara al sensellarisme, digues prou! Ningú sense sostre és possible».

Segons Càritas, 40.000 persones a Espanya no tenen llar, a les quals s'afegeixen les milers de famílies afectades pels 59.671 desnonaments que van tenir lloc el 2018, un 62,5% com a conseqüència dels llançaments derivats de la Llei d'Arrendaments Urbans i un altre 31,7% derivats d'execucions hipotecàries.

A més, 800.000 llars i 2,1 milions de persones pateixen situacions de gran precarietat en l'habitatge, segons dades del VIII Informe FOESSA de juny del 2018.

El responsable de Persones Sense Sostre de Càritas, Enrique Domínguez, reclama «des de la indignació que ens produeix que hi hagi milers de persones i famílies sense sostre amb els seus drets vulnerats», que hi hagi «una aposta rotunda de la societat i les polítiques públiques i administracions per modificar les esmentades situacions».