L'episodi de pluges i vent que va arrencar durant la jornada d'ahir i que es preveu que segueixi afectant la província gironina amb la presència de temporals al litoral ha deixat registres de prop de 100 litres per metre quadrat acumulats a diversos municipis gironins. L'Empordà va ser la zona més afectada per les pluges, que en municipis com Torroella de Montgrí, Figueres, l'Escala, Palamós o Palafrugell van ser de caràcter torrencial i van provocar inundacions de baixos i desperfectes a la via. En menys de mitja hora es van arribar a acumular més de 20 mm, i segons les dades de les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), els registres més elevats van produir-se a Torroella de Montgrí (99,7 mm), Torroella de Fluvià (97,5 mm) i Sant Pere Pescador (73,5 mm). Així i tot, els registres més elevats es van assolir a Tarragona, on a llocs com Ulldemolins (156) , Vinyols i els Arcs (145) i al Pantà de Siurana (135) van superar de llarg els 100 mm acumulats durant tota la jornada.

Durant el matí la majoria de serveis que van efectuar els Bombers de la Generalitat van ser per recollir arbrat caigut de vies i carreteres en gran part a causa de les fortes ventades i amb l'inici dels primers ruixats les actuacions van ser per neteja d'embornals, carrers i vies negades. Fins a les vuit del vespre, els Bombers van registrar 116 avisos a la província de Girona, dels quals 70 es van concentrar només al Baix Empordà. D'aquests, una trentena van ser a Palamós, on diversos carrers van omplir-se d'aigua.

L'Alt Empordà va ser la segona comarca afectada amb 45 avisos, i la resta de la província va tenir poca afectació pel que fa a incidències. La gran majoria de serveis realitzats pels cossos d'emergència va correspondre a buidar baixos i comerços inundats, i tot i l'aparatositat de l'aigua, que en molts municipis va descarregar en menys de 30 minuts, no va provocar incidències greus ni tampoc ferits.

Pel que fa a l'Alt Empordà, l'estadi de futbol de Vilatenim, on hi ha les instal·lacions de la UE Figueres, va tornar a patir l'entrada d'aigua als vestidors després de les pluges del novembre passat, quan la incidència va ser més greu.

A Figueres les afectacions a la via es van saldar amb diversos carrers tallats per la nombrosa acumulació d'aigua. Al matí es va activar el pla de Protecció Civil municipal per tal d'augmentar la presència de la Guàrdia urbana i comptar amb equips de Fisersa per obrir embornals en cas necessari.

La mateixa comarca també va protagonitzar talls de carreteres per les inundacions durant la tarda. A Vilabertran, des de prop de dos quarts de set es va tallar la C-252 en ambdós sentits després que un cotxe quedés atrapat; i també la Giv-6211, la via que connecta Figueres amb el Far d'Empordà. A la GIV-6301, que va de Viladamat fins a l'Armentera també es van haver de tallar dos quilòmetres per incidències relacionades amb les precipitacions. Al Port de la Selva, el risc de desbordament de la riera va fer optar a l'Ajuntament a tallar-ne els accessos.

A la C-31 a l'altura de Calonge també es va haver de tallar durant una estona per incidències derivades de la pluja.

A l'Escala 728 abonats van quedar-se sense llum quan faltaven deu minuts per les cinc de la tarda per l'acumulació d'aigua, que va provocar la desconnexió dels dispositius de la xarxa elèctrica. Segons va detallar Endesa, a la resta de la demarcació també es van produir talls de llum tot i que de forma puntual i sense incidències greus.

La circulació de trens també es va veure afectada pels ruixats. Les línies afectades, R11 (Girona a Barcelona) i RG1 (Hospitalet de Llobregat a Portbou) van veure interrompudes la circulació durant més d'una hora a quarts de sis de la tarda per problemes de subministrament. L'acumulació d'aigua va deixar un tren parat a Celrà mentre feia un viatge entre Girona i Llançà. Els trens afectats van patir retards de quasi dues hores.

Les ratxes de vent també van marcar presència, sobretot durant el matí, tot i que a les comarques de Girona no van ser especialment destacades. A Portbou van arribar als 78 quilòmetres per hora i a Roses als 77,8. Va ser a la serra del Montsec, a l'estació del pic de Montsec d'Ares (1.572), on va registrar-se les ventades més fortes que van fregar els 100 quilòmetres per hora (95,8) .

L'episodi continua avui

Protecció Civil ja va activar ahir els plans Inuncat i Ventcat per fer front a les incidències d'ahir així com les d'avui, quan està previst que continuïn les precipitacions, acompanyats en aquest cas de forts onatges. Al vespre d'ahir les pluges van remetre a les comarques gironines, però van seguir caient amb intensitat a Tarragona i a Lleida, on s'han produït les acumulacions més destacades de Catalunya. De cara a avui, el Meteocat manté l'alerta d'acumulació de pluja, que a la província de Girona pot superar els 200 mil·límetres en 24 hores. Avui els temporals marítims poden superar els 4 metres d'alçada, i per aquest motiu Protecció Civil recomana no acostar-se als passejos marítims per seguretat.