Ribes de Freser va inaugurar ahir al matí el castell de Sant Pere després de quinze anys de rehabilitacions. Es tracta d'un dels monuments més representatius de la localitat ripollesa, una fortificació del segle XI per controlar la frontera entre el comtat de la Cerdanya, al qual pertanyia Ribes, i el de Besalú. Les obres han inclòs la connexió per als vianants per tal que puguin accedir al centre de la vila més fàcilment des de la fortificació.

Tot i que les obres van finalitzar l'hivern passat i des del mes de març l'edifici ja acull visitants d'arreu del territori, degut a la concatenació de diversos períodes electorals encara no se n'havia pogut fer l'acte oficial d'inauguració.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i l'alcaldessa de Ribes, Mònica Santjaume, van ser les autoritats que van presidir l'acte.

Els dos van destacar la importància que té per al territori el manteniment de patrimoni monumental com el castell de Sant Pere.

Al voltant de l'acte d'inauguració, l'Ajuntament ha previst diverses activitats que tindran lloc durant aquest cap de setmana. Entre elles, un taller d'escriptura medieval pensat per al públic familiar, a més d'una visita guiada al castell a càrrec de Miquel Sitjar i Serra.

Des del consistori confien que incrementi el turisme cultural i assenyalen que a partir d'avui es donarà conèixer quan es va construir, per a què servia i quines són les històries i llegendes que hi habiten.

Des del 2005

El projecte de restauració del Castell de Sant Pere va ser promogut per l'Ajuntament de Ribes de Freser i la Diputació de Girona a partir de l'any 2005. L'actuació, però, ja havia estat iniciada a finals dels anys 80, amb la consolidació dels elements encara visibles i una petita intervenció arqueològica.

Al llarg d'aquests anys de restauracions s'hi han fet visites teatralitzades i guiades de caràcter puntual a mesura que s'anaven consolidant les diferents fases. Alguns exemples han estat les activitats celebrades en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni o més recentment durant les jornades Som Cultura.

L'entorn del castell conserva una de les llegendes més recordades del poble, la dels nans de Ribes, que van viure durant molts anys a la vila d'Amunt, un poblat creat entre les ruïnes del castell on vivien un centenar de persones apartades de la societat pel fet de tenir deficiències psíquiques o malformacions. Són diverses les històries que s'expliquen sobre ells, sobre com vivien, qui eren o com van desaparèixer de la Vall de Ribes, però se'ls recorda especialment per ser grans supervivents en una època de misèria i molta pobresa, per ser gent més aviat bondadosa, senzilla i apreciada per les famílies burgeses pel fet de ser bons mainaders. Alhora, eren grans narradors d'històries, llegendes i rondalles, i popularment eren anomenats «golluts», paraula que ha donat nom al festival Gollut de cinema compromès, fotoperiodisme, muntanya i medi ambient, que se celebra cada any a Ribes i en altres localitats.