L'acusat d'intentar matar una dona i els seus fills de vuit i dotze anys a cops de martell en un pis de Banyoles l'1 de juny de 2018 ha acceptat una condemna de 27 anys i tres mesos de presó. Al judici, A.H. va reconèixer que es va prevaler de la confiança que li tenia la dona, amb qui ja es coneixia a través del seu marit, per aconseguir que el deixés entrar a casa.

Així, segons A.H. va admetre, l'1 de juny del 2018 va anar fins al pis un primer cop cap a tres quarts d'una de la tarda. «Va venir a tornar-me vint euros que em devia i a demanar-me diners», va explicar el pare, que va afegir, però, que es va negar a deixar-li més de mil euros. L'acusat, aleshores, va marxar però va tornar sabent que el pare no hi seria.

«Va convèncer la dona, a qui ja coneixia, perquè el deixés entrar al pis amb l'excusa que havia d'anar al lavabo». Un cop dins el pis, va aprofitar un moment que estava d'esquenes per atacar-la. «Quan es trobava totalment desprotegida, la va colpejar fortament i brutalment al cap», relatava l'acusació particular, encapçalada pel lletrat Pere López de Coca. «Va intentar protegir-se en va, i va rebre cops de martell als braços i a les cames, fins que es va desplomar i va caure a terra», va afegir la Fiscalia.

Després d'atacar la mare, l'acusat va anar fins al menjador, on hi havia un dels fills mirant vídeos en una tauleta electrònica. «Aprofitant la situació inesperada i imprevista per al menor, amb el mateix martell amb el qual havia atacat la seva mare, i amb idèntica virulència i brutalitat, li va propinar despietadament diversos cops al cap», concretava la Fiscalia, que va afegir que el va deixar «inconscient i greument ferit».

L'acusat, encara amb el martell a la mà, va anar fins a l'habitació del nen de dotze anys, que estava jugant amb els auriculars posats. El menor va voler declarar al judici i amb confrontació visual amb l'acusat. Segons va descriure, el processat li va dir «com estàs» i, a continuació, el va començar a colpejar amb el martell a la zona del crani. El nen va intentar esquivar l'atac corrent pel pis però l'acusat el va perseguir i li va clavar cops amb el martell fins que, finalment, el menor va caure a terra malferit quan es trobava al llindar de la porta del pis.

Després de perpetrar l'atac contra la mare i els seus dos fills menors, l'acusat va robar dos sobres on hi havia 8.000 euros, una tauleta electrònica, dos ordinadors portàtils i dos rellotges intel·ligents.

Indemnització

Per aquests fets, la Fiscalia i l'acusació particular demanaven una condemna de 70 anys i 6 mesos de presó. En concepte de responsabilitat civil, sol·licitaven una indemnització de més de 110.000 euros per a les víctimes. Quan els Mossos van fer els escorcolls al domicili de l'acusat, el processat va col·laborar amb la investigació indicant als agents on havia deixat el martell, els sobres amb diners i la roba ensangonada. A més, ha pagat una indemnització que les víctimes consideren suficient. Per això, el fiscal Enrique Barata ha rebaixat la pena fins als 27 anys i tres mesos de presó. Les acusacions particulars i la defensa s'hi han adherit. A l'últim torn de paraula, l'acusat va voler reiterar que està «molt penedit» del que va fer.