El Comitè de Cogestió de la Sèpia de la badia de Pals i del golf de Roses va aprovar ahir, a l'Escala, el pla de gestió d'aquesta espècie, que inclou per primera vegada una veda per a totes les flotes, amb l'objectiu de garantir la conservació i sostenibilitat d'aquest cefalòpode. En el document s'estableixen les mesures tècniques de gestió i seguiment de la captura de la sèpia per garantir la pervivència de l'espècie. La proposta que fa el comitè passa per aturar les embarcacions dedicades a la captura de la sèpia els mesos d'octubre i setembre.

En paral·lel, el comitè posa límit al nombre d'exemplars i al pes màxim de la captura autoritzada per a pesca recreativa. Amb l'elaboració del Pla, l'organisme vol incorporar el model de cogestió establert pel Decret de governança a l'activitat adreçada a la pesca de la sèpia amb arts fixes (xarxes sepieres i nanses), i també cercar un encaix de l'activitat de la pesca recreativa en un marc d'explotació comú.

«Estipula, per exemple, un aspecte molt important com recuperar arts de pesca , que són més respectuosos amb la reproducció de l'espècie, com són les nanses», va explicar el director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Sergi Tudela.

A més, Tudela va detallar que es tracta d'un pla «flexible» i «adaptatiu» elaborat gràcies a «molts mesos de treball amb els diferents actors implicats». En aquest sentit, Tudela va destacar com a innovador el fet d'«incorporar per primera vegada representants de la pesca recreativa».

Salvador Pagès, pescador de l'Escala, també va celebrar el pla de gestió aprovat. «Ens influeix de manera positiva i esperem que ara hi hagi un control», va apuntar. «Esperem que les coses es puguin arreglar una miqueta en el tema de la pesca de la sèpia», va augurar.

La proposta també estableix la concessió de permisos especials per a la captura de sèpia segons criteris de dedicació històrica, l'ús de nanses i tresmall en pesca professional i la potera en la pesca recreativa, la compartició d'àmbit comú per a la captura de sèpia amb la possibilitat de mantenir l'àmbit de cada confraria o l'adaptació de les dimensions del tresmall i ormeigs a llums de malla més grossos.

El pla s'ha fet a proposta del sector pesquer, que havia exposat la necessitat de disposar d'una regulació per preservar la sèpia de la zona.