Uns 250 estrangers de més d'una vintena de països passaran els dies de Sant Jordi a les comarques gironines amb famílies que els acullin a casa seva. La iniciativa Catalonia OpenDoors, impulsada per Foreign Friends of Catalonia amb la complicitat de l'Ajuntament de Girona, la Diputació i el Diplocat, busca explicar «l'ànima del país» als visitants i que s'acabin convertint en «ambaixadors» de Catalunya arreu del món. Fins al 15 de març, els estrangers interessats a visitar la demarcació del 23 al 26 d'abril i les famílies que els vulguin acollir es poden inscriure al web. Durant l'estada faran visites, participaran en xerrades sobre la història de Catalunya i s'implicaran en les activitats de Sant Jordi.

Els protagonistes seran polítics, acadèmics, periodistes, activistes o estudiants de català de països com Estats Units, el Japó, Rússia, Sud-àfrica o Anglaterra. La iniciativa preveu portar a les comarques gironines unes 250 persones amb una «sensibilitat especial» per Catalunya perquè puguin conèixer el país de primera mà. I ho faran, segons ha explicat Pat Vila, de l'equip de Catalonia OpenDoors, aprofitant «una de les festes més especials»: Sant Jordi.

La intenció és que es converteixi en una cita anual que apropi la realitat catalana a gent d'arreu del món. De moment, comença a les comarques gironines. «Volem trencar el binomi Catalunya-Barcelona i que es recuperi la idea del viatge com a font d'experiència», subratlla Vila. Per això, creu que la manera d'aconseguir-ho és que els estrangers convisquin amb famílies d'arreu de la demarcació, també de pobles petits.

L'eix central, però, serà la diada de Sant Jordi. «És una festa molt particular que només se celebra aquí i que transmet els valors de la societat catalana», ha afirmat Martí Estruch, del Diplocat. A més, també se celebrarà una gran trobada de totes les famílies acollides i els estrangers participants a l'Auditori de Girona.