Inspecció de Treball proposa multar Ryanair per 26 faltes laborals en la Ryanair vaga de cabina del setembre. Creu que es va «obstruir» el dret de vaga i que es va «transgredir» la normativa de prevenció de riscos laborals.

La Inspecció de Treball del Govern central, en un document al qual ha tingut accés Ràdio Girona-SER Catalunya, ha detectat 23 faltes greus i tres de molt greus, com obstruir la feina dels mateixos inspectors i limitar el dret de vaga dels treballadors. Retreuen haver consultat en un formulari si els treballadors pensaven fer vaga, cosa que està prohibit per llei.

«Va dirigir als seus TCP una enquesta per correu electrònic que tenia com a finalitat conèixer, amb caràcter previ al desenvolupament de la vaga, el nombre d'efectius que anaven a secundar les aturades, podent amb això haver limitat l'exercici de el dret de vaga», assegura el text. Les comprovacions de la Inspecció han permès acreditar que l'empresa va incórrer en un «ús abusiu del seu poder de direcció», ja que va assignar guàrdies sense especificar el servei mínim que havien de cobrir i que va modificar -amb tant sols unes hores d'antelació, en alguns casos- les previsions de dies de descans o dies lliures. També diu que la companyia va obstaculitzar la feina dels inspectors i que va amagar informació als sindicats durant les jornades de vaga del setembre. Unes aturades que es van fer en contra dels tancaments de les bases de les Canàries i de l'amenaça de tancar el centre de treball de Girona.