La societat Growboxco Pharma Ventures es va constituir fa poc més de tres mesos a Madrid i ja ha fixat Fornells de la Selva com a primer objectiu per començar la seva producció de plantes de marihuana-destinat al sector farmacèutic-, amb un equipament de tecnologia punta.

Segons va avançar a Diari de Girona el seu president, Iago Vázquez, es tracta d'uns contenidors que «ja estan preparats tant per fer la plantació com per fer la collita i l'assecatge», en unes condicions òptimes pel creixement del cànnabis i amb la tecnologia per tenir un millor control genètic. A més, afegeix, «t'estalvies els pesticides».

D'aquesta manera, no depenen de factors externs i meteorològics, a diferència del que passa amb les plantacions a l'aire lliure. «Nosaltres partim amb avantatge perquè amb aquest sistema no et limites a una sola o dues collites a l'any, sinó que en pots treure tres, quatre o totes les que vulguis», va assenyalar Vázquez, que consta com a administrador únic al Registre Mercantil. Concretament a Fornells de la Selva, l'empresa ha arrendat un terreny de 5 hectàrees amb opció d'ampliar-les fins a la vintena. «Ja vam firmar el contracte així que tot hauria d'anar bé», afirma Vázquez.

En aquesta extensió, tenen previst posar tres d'aquests contenidors amb plaques solars per a autoabastiment que, segons va descriure Vázquez, comptaran amb «emplaçaments per recarregar bateries de drons i gossos robòtics de seguretat de Boston Dynamics».

El sistema de contenidors -amb què es consideren «pioners»- ha estat desenvolupat per la societat estatunidenca del mateix nom, Growboxco, que va arrencar a Nova York i que manté constantment relació amb els seus socis de l'altra banda de l'Atlàntic, al Regne Unit i a Espanya, on s'han fundat dues empreses homònimes.

.

Proveïdor a farmacèutiques

Un cop enllestida la collita, Growboxco té previst vendre-les a empreses farmacèutiques, que són les que s'encarreguen de manipular-la i fer l'extracte del cannabidiol (CBD), un dels 113 components cannabinoides que contenen les plantes de cànem i que té propietats terapèutiques per l'alleujament muscular, articulacions i altres malalties inflamatòries.

Segons confirma la mateixa empresa, ja tenen venuda tota la producció de la primera recollida, ja d'entrada, i l'alemanya Bayer es troba entre les compradores, tot i que aquest diari no ho ha pogut contrastar amb la farmacèutica.

Cobertura legal

El cultiu de la marihuana amb finalitats medicinals -a diferència de l'ús lúdic- està permès en la normativa espanyola i europea sempre que estigui per sota del 0,2% de concentració de THC (tetrahidrocannabinol), que és el principal component psicoactiu i que provoca l'efecte de «col·locar-se». Les llavors de Growboxco estan modificades genèticament i certificades per les venedores, amb menys del 0,2% d'aquesta substància.

Segons el lletrat José Luis Parra del bufet madrileny THC Abogados, especialitzat en cànnabis, la producció per a ús medicinal té uns «controls tremends» i «uns informes d'anàlisis molt estrictes». A més, només es permeten cultivar certs tipus de llavors que estiguin donades d'alta al portal europeu.

«Es necessita una llicència de l'Agència del Medicament, del Seprona (Guàrdia Civil) i una llicència municipal com en qualsevol cultiu, com muntar una jardineria», va aclarir Parra, que va situar el preu del CBD medicinal als 20.000 euros/litre.

L'alcaldessa de Fornells, Sònia Gràcia, va negar tenir coneixement de les intencions d'aquesta empresa.