Els Estats Units és el país més afectat per la pandèmia del coronavirus, tant pel nombre de casos com per la xifra de víctimes mortals.

Després de sumar 28.900 casos en només un dia, els Estats Units comptabilitza un total de 557.590 persones contagiades, 22.109 morts i 95.523 persones recuperades. Nova York es manté com l'epicentre de la pandèmia als Estats Units, amb 190.288 casos i 6.898 morts.

Nova York compta ja amb 10.056 morts per coronavirus, després de registrar 671 víctimes mortals en l'últim dia, segons va informar ahir dilluns el governador, Andrew Cuomo, que va assegurar que «el pitjor ha passat».

Cuomo va detallar ahir en roda de premsa que el diumenge hi havia 9.385 morts per Covid-19 i en 24 hores es van produiïr 671 decefuncions, per la qual cosa el total va augmentar a 10.056.

El dirigent novaiorquès ha destacat que «no és tan dolent com en el passat», perquè es comença a detectar un lleu descens en la xifra de persones mortes, segons informa la cadena CNN.

El nombre de casos confirmats a Nova York és ja de 195.031, amb una mitjana d'ingressos diària de 2.000 persones, la qual cosa evidencia que «la corba comença a aplanarse», encara que les xifres continuen sent altes, per la qual cosa «sembla que estem en un altiplà» explicava Andrew Cuomo.

Cuomo ha expressat la seva preocupació davant la possibilitat que el coronavirus s'estengui des de la ciutat de Nova York cap als suburbis. «Això és com mirar un incendi que avança per l'herba seca amb forts vents», va il·lustrar.

Així les coses, ha refusat aclarir quan es revocaran les mesures d'aïllament social, encara que sí ha subratllat que «no serà com apagar i encendre un interruptor», sinó que serà una cosa progressiva.

Cuomo ha volgut traslladar un missatge positiu als novaiorquesos assegurant que «el pitjor ha passat si continuem sent intel·ligents». «Si ens confinem, si prenem precaucions, podem controlar la propagació. Ens podem sentir bé per això», va declarar.

Nova York és l'epicentre del coronavirus als Estats Units, que aquest cap de setmana s'ha convertit en el país més castigat per la pandèmia, tant en el nombre de casos, prop de 560.000, com de morts, més de 22.000.

Crítiques a Trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, es va defensar de les noves crítiques que s'han llançat sobre ell a causa de la tardana resposta que hauria pres per a frenar l'avanç del Covid-19 i va qualificar de «notícies falses» totes aquestes asseveracions, després que el país s'hagi convertit en el primer en nombre de casos i de morts.

L'inquilí de la Casa Blanca va respondre a mitjans de comunicació, periodistes i polítics rivals, als quals va acusar de «corruptes» i «patètics» en inventar-se, va dir, notícies falses amb les quals atacar-li.

Diferents mitjans de comunicació, van publicar informacions sobre que alguns dels assessors principals del president el van advertir, a finals de gener, sobre els riscos del coronavirus. Trump ha estat criticat per un gran nombre de mitjans per haver minimitzat la magnitud de la pandèmia.