14 de abril de 2020
14.04.2020
Diari de Girona

Es retarden les reparacions del «Gloria» a la Costa Brava

La crisi sanitària causada pel coronavirus ha aturat les obres per arreglar els estralls causats pel temporal · Els ajuntaments confien a tenir les platges a punt per a la temporada turística

13.04.2020 | 23:29
A Platja d'Aro, el temporal va destrossar l'extrem sud del passeig marítim

Un mes després del temporal Gloria, els ajuntaments de la Costa Brava treballaven contrarellotge per mitigar-ne els efectes i estar a punt per l'inici de la temporada turística. La primera cita assenyalada amb vermell al calendari era, precisament, la Setmana Santa. Fins a l'arribada de la pandèmia, els ajuntaments havien anat avançant diners i fent la tramitació administrativa per arreglar desperfectes. I tot això, mentre esperaven que es concretessin les ajudes.

La crisi sanitària però, ha aturat el país i, de retruc, també l'avanç de les obres. Al llarg de la Costa Brava, encara hi ha tanques que impedeixen accedir a algunes platges, passejos marítims amb esvorancs i platges amb sorra acumulada o, al contrari, sense sorra. El coronavirus ha capgirat les prioritats i el que per als ajuntaments de costa era abans urgent ara ha quedat en segon pla.

L'Estat, a través del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, va anunciar una inversió de 5,75 milions d'euros en obres a la costa catalana. Per a les comarques gironines, només hi apareixia una partida de 250.000 euros per reparar els danys que es van produir al passeig i a l'escullera de protecció de la platja de Sant Antoni. «Ara està tot aturat», ha explicat Bell-lloch que subratlla que «mentre l'Estat no arregli el forat de vuit metres que hi ha al mig del passeig, continuarà havent-hi tanques a la platja». L'alcalde remarca que el passeig de Sant Antoni era una de les primeres actuacions previstes però que, ara per ara, no saben quan tiraran endavant. «Estem pendents de converses amb Costes», ha dit Bell-lloch

El grup parlamentari d'ERC ha entrat una bateria de nou preguntes a través de les quals reclamen a l'Estat que compleixi amb el compromís de pagar el 80% de les ajudes als danys causats pel Gloria abans de l'estiu. «Els ajuntaments són absolutament conscients que ara mateix la prioritat absoluta és l'emergència sanitària, però també necessiten tenir els passejos marítims i les platges en condicions per a la temporada d'estiu quan hagi passat l'emergència», indica ERC que assenyala que arranjar els desperfectes serà clau per «tornar a recuperar una econòmica molt danyada».

Platja d'Aro, Lloret i l'Escala

El pas del Gloria va ser especialment intens a Platja d'Aro, on va destrossar l'extrem sud del passeig marítim. En aquest tram es va malmetre l'enllumenat, la llosa, el paviment i el mobiliari. Un mes després dels fets, l'Ajuntament del municipi va arribar a un acord amb Costes per invertir conjuntament 1,8 milions d'euros per arreglar-lo. Les obres havien de començar a l'abril i l'objectiu era que estiguessin acabades abans de l'estiu. «El passeig no el podrem recuperar fins després de l'estiu», ja assumeix l'alcalde Maurici Jiménez. L'estat d'alarma ha paralitzat la tramitació per treure a concurs les obres. «Quan això hagi passat, es reprendrà el concurs però serà molt difícil que es pugui cobrir l'esvoranc», ha dit Jiménez. Per això, l'equip de govern treballa amb la previsió de fer que el passeig sigui del tot transitable durant els mesos d'estiu.

Un altre assumpte pendent és recuperar l'aspecte habitual de les platges on el temporal va remoure la sorra, amuntegant-la en alguns punts i esborrant-la en d'altres. Segons l'alcalde, ja tenien al calendari reposar la sorra a Cala Rovira, Cala Belladona i a la Conca amb «recursos locals»: «De seguida que es puguin reprendre obres, es tirarà endavant i a l'estiu tindrem la sorra a punt».

En el municipi de Lloret de Mar, els gairebé dos mesos que van passar abans que esclatés la crisi sanitària es va restaurar la platja de Lloret i es van instal·lar unes baranes provisionals al passeig marítim, a l'espera de poder posar-hi les definitives. A la platja de Fenals en canvi, encara s'ha de reparar un esvoranc de 30 centímetres al llarg d'uns 50 metres. Aquesta és una actuació que depèn de Costes de l'Estat i ara està totalment aturada sense cap previsió de quan s'hi tornarà a treballar i amb quin calendari.

A l'Escala, el Gloria va esfondrar un tram del passeig d'Empúries, a la platja del Portitxol. L'alcalde, Víctor Puga, recorda que tenien el compromís de Costes d'enllestir les obres abans de Setmana Santa. «És evident que la situació no ho ha permès, però confiem que tan bon punt s'aixequin les restriccions de confinament es pugui abordar de forma urgent», ha dit l'alcalde que preveu poder tenir el passeig «en perfectes condicions» abans del juliol.

Palafrugell i Torroella

Però l'estat d'alarma no ha paralitzat totes les obres que s'estaven fent als municipis gironins. L'alcalde de Palafrugell, Narcís Piferrer, ha afirmat que les obres al passeig Francesc de Blanes, a Llafranc, han continuat. Són uns treballs dividits en dues fases. La primera, que consistia a consolidar el passeig que va cedir, ja està pràcticament acabada. Per a la segona, que consisteix a reconstruir el mur, l'equip de govern exposa que calen estudis geològics per decidir de quina manera es farà.

Torroella de Montgrí i l'Estartit va ser un dels municipis gironins més afectats pel temporal. El gruix de la factura, però, no eren per a les platges, sinó per reparar els desperfectes a la mota del Ter, que va cedir quan es va desbordar el riu. Unes obres que són responsabilitat de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i que tampoc s'han aturat per l'estat d'alarma. L'alcalde, Jordi Colomí, remarca que les obres avancen a bon ritme i que ja estan pràcticament enllestides. L'Ajuntament, però, exposa que també han anat avançant diners per eliminar sediments arrossegats a les platges i no saben si rebran algun tipus d'injecció econòmica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook