La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Ripoll ha aprovat instar el Govern d'Espanya a adoptar mesures econòmiques consistents en el fet que els ajuntaments passin a ser subjectes passius d'IVA en les seves actuacions generals d'interès públic, com és l'adquisició de subministraments o la contractació.

L'Ajuntament de Ripoll argumenta que seria una mesura que ajudaria les administracions locals en la situació de després del COVID-19 a l'alliberament de molts diners que, en forma d'IVA, segons el seu criteri, només van a parar a les arques de recaptació estatals i empobreixen el teixit social i econòmic local. «Doncs actualment els ajuntaments com a subjectes passius no tenen dret a efectuar liquidaciód'IVA repercutit i suportat com fan les empreses i activitats econòmiques», escriuen.

Apunten que l'exempció de l'IVA en les operacions corrents de l'administració local, com a ens sense ànim de lucre i d'activitat d'interès general, permetria incrementar el volum de despesa sense incrementar el pressupost municipal; ja que l'estalvi en l'IVA suportat repercutiria directament en major inversió directa, més serveis directes i de proximitat cap a la ciutadania, i per tant augmentar la seva capacitat de contractació i milloraria així l'ocupació.

Posen d'exemple que el 2019 el pressupost municipal de l'Ajuntament de Ripoll va suportar un IVA total de 918.000 euros i la previsió en el pressupost d'enguany en referència a aquest impost ascendeix a 786.000 euros.

Defineixen la proposta com una mesura a adoptar per part de l'Estat central davant de la crisi socioeconòmica derivada del covid-19.

En la mateixa línia, l'Ajuntament de Ripoll també demanarà a l'Estat com a mesura a prendre de forma immediata la flexibilització de la capacitat d'endeutament de les administracions i la possibilitat de destinar els romanents de crèdit i les liquidacions positives d'exercicis anteriors a inversió en lloc de destinar-lo en aquests moments a eixugar deute.

Això, segons ells, també permetria mobilitzar recursos en forma de major inversió i contractació propera al servei de ciutadania i alhora benificiària els proveïdors del teixit socioeconòmic local.

Aquesta proposta de mesura se suma a les que ja ha activat l'Ajuntament de forma directa, com l'ajornament d'impostos i tributs, la suspensió de taxes i preus públics, la flexibilització de lloguers, etc., i és una manera més de facilitar la superació de la pandèmia i la situació postcovid19 als ciutadans més propers.

Fa poc van demanar una rebaixa de l'IVA en el servei funerari.