Entitats ecologistes alerten d'un brot de la síndrome reproductiva i respiratòria porcina (PRRS) a diverses granges de l'Alt Empordà que hauria provocat centenars de morts entre el bestiar.

Segons indiquen fonts d'associacions ecologistes, el Grup de Sanejament Porcí (GSP) de Girona està investigant de quin tipus de PRRS es tracta i n'estan recollint informació entre les granges afectades.

De moment, han detectat que aquest brot és especialment virulent als municipis de Vila-sacra i Torroella de Fluvià. De fet, en una granja de Vila-sacra d'un miler de porcs, n'haurien mort 400, ja que es calcula que comporta una mortalitat d'entre 50 i 60 porcs al dia.

També estarien afectades pel brot diverses granges a l'Alt Empordà, concretament a Cabanes, Riumors, Figueres, Siurana, Ventalló i Garrigàs. Pel que fa a Baix Empordà, també n'han detectat casos a Foixà, Sobrestany i Garrigoles. Des de GSP han passat una circular per recordar que s'han d'extremar i millorar els protocols interns per a la roba, els guants, les botes i la desinfecció, així com extremar les mesures de bioseguretat.

Ajuntaments sense coneixement

Des de l'Ajuntament de Vila-sacra no tenen constància que les seves granges de porcs estiguin patint aquesta malaltia, segons van comunicar a aquest diari. Fonts del consistori ho van qualificar d' «estrany» no tenir-ne coneixement d'un brot d'aquesta magnitud, ja que el municipi és petit.