30 de abril de 2020
30.04.2020
Diari de Girona

La Garrotxa, la desena comarca catalana amb més morts per habitant seguida del Gironès

La comarca té una taxa d'onze morts per cada deu mil habitants · La Cerdanya i el Pallars Sobirà, les úniques sense cap defunció

29.04.2020 | 23:10
La Garrotxa, la desena comarca catalana amb més morts per habitant seguida del Gironès

La Garrotxa és la comarca gironina on el coronavirus ha provocat un major índex de mortalitat, amb 11,26 morts per cada 10.000 habitants, i se situa com la desena comarca catalana amb més defuncions per habitant. Queda, però, molt a prop del Gironès, que en registra 11,15. Així es desprèn de les dades facilitades pel Departament de Salut, que ha calculat per primera vegada la taxa de mortalitat a totes les comarques catalanes.

L'explicació d'aquest nombre tan elevat d'infectats a la Garrotxa es deu, en part, al focus decretat a la residència del Tura d'Olot. A l'extrem contrari, hi trobem la Cerdanya, que és juntament amb el Pallars Sobirà, l'únic territori català on no s'ha registrat cap defunció per covid-19.

La Generalitat facilita dues dades diferents, la taxa crua i la taxa estandarditzada. La primera calcula el nombre de morts per cada 10.000 habitants. La segona fa el mateix càlcul però corregit amb criteris demogràfics, és a dir, té en compte factors com el sexe i l'edat comparats amb la mitjana catalana. D'aquesta manera, com que l'efecte del covid-19 és superior en persones grans, aquells territoris més envellits tindran una taxa crua superior a la taxa estandarditzada. És el que passa, per exemple, a la Garrotxa o al Ripollès. Al Gironès, en canvi, la situació és la contrària.

La taxa de mortalitat inclou tant els morts en centres sanitaris com les dades de defuncions notificades per part de les funeràries, en les quals es declara el nombre de casos de mort per covid-19, tant de casos positius com de sospitosos. A la província, segueixen el Pla de l'Estany i la Selva, amb taxes properes als 8,7 morts per cada 100.000 habitants. La resta de comarques gironines tenen taxes inferiors a 5. La segona comarca amb menys morts per habitant és l'Alt Empordà, amb una taxa al voltant de 2 defuncions.

En qualsevol cas, les dades de les comarques gironines queden molt lluny d'aquelles que registren una major incidència de la mortalitat per coronavirus a Catalunya: Anoia (38,7), Bages (20,35), Baix Llobregat (17,5), Barcelonès (16,39) i Berguedà (16,05).

Respecte al nombre total de morts, el Baix Llobregat (1.252 defuncions), el Barcelonès (4.295) i el Vallès Occidental (1.111) són les úniques que superen el miler. Amb més de 400 morts, trobem comarques com el Vallès Oriental, l'Anoia, el Maresme o el Bages. El Gironès és la comarca gironina amb més morts, amb un total de 176 decessos. A la Cerdanya i el Pallars Sobirà no hi ha cap mort, mentre que al Priorat, l'Alta Ribagorça i la Ribera d'Ebre, només hi consta una defunció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook