La pandèmia de coronavirus ha deixat palesa la importància de disposar de proves capaces de diagnosticar a la població enfront del COVID-19 i la seva realització massiva és una de les principals exigències de professionals sanitaris, experts, partits polítics i organitzacions.

Test d'ARN, test immunològics i test ràpids són els tres tipus fonamentals de proves de diagnòstic del COVID-19, segons explica la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin), que ha llançat la campanya #TecnologíaparaVivir amb l'objectiu de millorar el coneixement sobre aquestes proves. Per a què serveixen i en què es diferencien?

1.- Test d'ARN (de diagnòstic). Utilitzen una mostra nasofaríngia que s'analitza en un laboratori. Amb aquesta mena de prova (inclou els PCR i altres test d'àcids nucleics) es detecta la presència de material genètic del virus.

Es tracta d'un test d'infecció activa, que en 4 hores ofereix molt bona sensibilitat i especificitat. En 24 hores permet arribar a obtenir fins a 1.500 resultats.

2.- Test immunològics. Poden ser alhora:

- De diagnòstic (antigen): es tracta de test quantitatius que, a partir d'una mostra nasofaríngia analitzada en el laboratori, detecta proteïnes del virus. Són una prova d'infecció activa i alhora es poden obtenir fins a 200 resultats.

- De garbellat (anticòs): també són quantitatius i es realitza mitjançant una mostra de sang analitzada en el laboratori, que detecta anticossos produïts enfront del virus als 7 dies aproximadament des dels símptomes. És una prova indirecta d'immunitat, que la malaltia està activa o ha estat passada. Igual que el de diagnòstic es poden obtenir fins a 200 resultats a l'hora.

3.- Test Ràpids que, igual que els anteriors, poden dividir-se en:

- Test ràpids de diagnòstic (antigen): en aquest cas, la mostra és nasofaríngia i es realitza amb o sense equips portàtils, al costat del pacient. Es tracta d'un test qualitatiu que detecta proteïnes del virus. Suposa una prova d'infecció activa i els resultats poden conèixer-se als 10-15 minuts.

- De garbellat (anticòs): la mostra és de sang, amb o sense equips portàtils, es realitza al costat del pacient i detecta els anticossos als 7 dies aproximadament des dels símptomes. És una prova indirecta d'immunitat o que la malaltia està activa o passada. Els seus resultats també estan disponibles en 10-15 minuts.

Fenin ha elaborat una infografia on s'expliquen els tipus de test que hi ha en el mercat per al diagnòstic i el garbellat del coronavirus.