Després de romandre 40 dies obert per alleujar la pressió assistencial provocada pel coronavirus, l'hospital de campanya d'Ifema va tancar les seves portes amb un gran esdeveniment presidit per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i que l'oposició en bloc va qualificar d'«espectacle». Gairebé 4.000 pacients derivats d'altres hospitals han passat per Ifema, que s'ha convertit en el «símbol de la pandèmia», segons va destacar Ayuso, que va ser rebuda per un grup de sanitaris amb crits de «On són els tests?» i «Sanitat pública».

Comparat amb les «arques de Noè» de Wuhan (Xina), l'hospital de campanya va començar a funcionar a la nit el 21 de març després d'un condicionament exprés i els seus pavellons han atès 4.000 pacients amb coronavirus derivats de centres hospitalaris desbordats per la ràpida propagació dels contagis.

La cloenda de l'hospital temporal d'Ifema es va convertir en un acte multitudinari amb una gran representació de polítics autonòmics i municipals, el que va provocar la impossibilitat de mantenir les distàncies mínimes de seguretat en alguns moments.

A l'acte hi van assistir l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida; la vicealcaldessa, Begoña Villacís; el vicepresident autonòmic, Ignacio Aguado; el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero; i portaveus dels grups de l'oposició a l'Assemblea com Ángel Gabilondo (PSOE), Rocío Monasterio (Vox), Pablo Gómez Perpinyà (Més Madrid) i Jacinto Morano (Podem), entre altres.

Malgrat que Ifema s'ha tancat perquè «gairebé» no hi ha contagis a Madrid, Ayuso va destacar que no és moment de relaxar-se i va demanar als ciutadans mantenir el compliment de les instruccions d'autoprotecció per «no tornar enrere».

Per a Almeida, que va intervenir en l'acte de cloenda, Ifema ha estat un hospital «proesa» que s'ha convertit en un «símbol d'esperança d'una societat que lluita pel seu futur i de la no rendició davant la pandèmia».

Davant d'aquests missatges de prudència, les imatges de celebració del tancament d'Ifema, en què es va poder veure moltes persones congregades, van ser molt criticades pels grups de l'oposició, que li van retreure a la presidenta l'«espectacle» multitudinari organitzat per la Comunitat de Madrid.

El portaveu de Més Madrid a l'Assemblea, Pablo Gómez Perpinyà, va ser el primer a carregar contra Ayuso des del propi recinte, on va anar «per compromís institucional». En arribar, Perpinyà, que es va negar a entrar al pavelló on es va celebrar l'acte, es va trobar amb unes «mil persones» al recinte, on segons va relatar «no s'han respectat les distàncies ni els protocols» de seguretat.

«Espectacle propagandístic»

El portaveu d'Unides Podem, Jacinto Morano, va demanar «perdó» als madrilenys per un «espectacle propagandístic que no ve al cas», i de «propaganda» va parlar també la portaveu de Més Madrid a l'Ajuntament, Rita Maestre.

El portaveu socialista a l'Assemblea, Ángel Gabilondo, va assegurar que havia estat present a l'acte per agrair la «tasca extraordinària» que s'ha desenvolupat en el recinte, però va destacar que en la crisi «ha quedat clar que feien falta més llits hospitalaris».