La Comissió Europea presentarà a mitjans de mes una «proposta molt ambiciosa» per a la reconstrucció econòmica després de la crisi causada per la pandèmia del coronavirus, segons va anunciar ahir el comissari europeu de Pressupostos, l'austríac Johannes Hahn. L'objectiu de les autoritats europees és proporcionar «una resposta a la qüestió de com Europa pot sortir de la crisi», va dir Hahn durant un debat telemàtic de l'Acadèmia Política del Partit Popular Austríac (ÖVP), segons va informar l'agència austríaca APA. El comissari europeu va expressar la seva confiança que la Unió Europea aconseguirà gestionar bé la recuperació econòmica, «sempre que no hi hagi una segona onada» de la pandèmia.

Hann va avançar que la proposta serà presentada «a mitjans de maig», amb l'expectativa que sigui acceptada al juny pels Estats membres de la UE perquè ràpidament s'iniciïn les necessàries negociacions amb el Parlament Europeu.

En aquest sentit, va fer una crida als socis perquè hi acudeixin amb flexibilitat i disponibilitat al compromís. «Tots han d'allunyar-se de les seves exigències màximes», va exigir.

A més, va estimar com a probable la necessitat d'un «finançament pont», atès que el proper marc financer de la UE probablement no estaria en vigor abans de mitjans de l'any 2021.

Hahn es va mostrar partidari d'atorgar ajudes a tots els països en crisi, però sempre que estiguin supeditades a l'acompliment de les recomanacions de política financera i econòmica de la Comissió en el marc de l'anomenat «Semestre Europeu».

A tall d'exemple, es va referir a Croàcia, on les ajudes comunitàries haurien d'estar vinculades a una major diversificació de l'economia nacional per rebaixar la seva elevada dependència del turisme, un sector que ara ha estat fortament colpejat pel coronavirus i les restriccions de seguretat per intentar limitar els contagis.

A més, la Comissió Europea ha garantit que no organitzarà visites dels seus funcionaris, coneguts com els homes de negre, per vigilar que els països que demanin un préstec al fons europeu de rescat (MEDE) compleixen els requisits estipulats i que la supervisió tindrà lloc dins del procés regular anual conegut com Semestre Europeu. Així ho garanteixen el vicepresident econòmic de l'executiu comunitari, Valdis Dombrovskis, i el comissari del ram, Paolo Gentiloni, en una carta enviada al president de l'Eurogrup, Mário Sègol de cara a la reunió d'aquest divendres.

Posteriorment, abans de finals d'any, Brussel·les també té la intenció de crear un instrument propi per ajudar les empreses amb problemes de capital, en cooperació estreta amb el Banc Europeu d'Inversions i altres bancs de desenvolupament, segons va indicar el polític democristià.

D'altra banda, va avançar que la Comissió es pronunciarà ja dimecres vinent sobre els controls de les fronteres internes de la UE que han imposat els països membres per evitar la difusió de casos.