Prendre un bon cafè de cafeteria ja és possible des d'ahir a la Cerdanya, quan la comarca va entrar en la fase 1 de desconfinament. De bon matí menys de la meitat de bars i cafeteries de la població ja tenien les terrasses muntades i els clients anaven ocupant les cadires per esmorzar o fer el cafè després de més de cinquanta dies de no poder-ho fer. La majoria d'establiments oberts es concentraven a la plaça de Santa Maria i proximitats així com a la part baixa de la ciutat en carrers propers als polígons industrials i l'estació de tren. Pel que fa als restaurants, la majoria resten tancats, si bé que alguns fan menjar per emportar amb una demanada creixent. El sector hoteler està parat del tot ja que amb la impossibilitat de poder rebre clients de Barcelona o França es veuen obligats a seguir tancats.

D'altra banda, el comerç, que normalment està tancat els dilluns, bullia d'activitat amb els comerciants preparant les seves botigues per obrir al públic el dimarts. Als carrers Major i d'Espanya, on es concentren majoritàriament els comerços de roba i complements, es podien veure botiguers netejant i desinfectant els seus establiments així com preparant les noves mesures de seguretat que aplicaran per rebre els clients.

Les botigues tindran gel desinfectant i hauran d'assegurar la distància física de 2 metres entre persones. La majoria d'establiments s'han dotat d'aparells de vapor per desinfectar els articles que s'emprovin els clients.

La biblioteca pública Comtat de Cerdanya també té previst d'obrir el servei aquest dimarts però només per al préstec de llibres i material audiovisual. Aquest equipament cultural ha habilitat la planta baixa per fer les operacions de préstec, que es podran fer presencialment o per aplicacions mòbils, com ara WhatsApp. Quan els usuaris retornin els llibres, aquests aniran dins unes caixes que restaran en quarantena durant 14 dies abans de tornar als prestatges.

D'altra banda, l'Ajuntament de Puigcerdà està treballant per poder obrir aquesta mateixa setmana el Museu Ceretà seguint les limitacions genèriques per a equipaments culturals, del 30% de l'aforament, i sense fer visites guiades.

Controls policials

La comarca de la Cerdanya ha blindat els seus accessos per garantir que ningú pugui accedir a les segones residències. Els Mossos d'Esquadra tenen muntat un control permanent de 24 hores al dia a la boca nord del Túnel del Cadí. També diferents unitats de la policia catalana realitza controls aleatoris a diferents punts de la comarca per evitar l'entrada de vehicles de persones no residents a la Cerdanya.

Durant el matí d'ahir, Diari de Girona va poder constatar que a la zona de la Collada de Tosses no hi havia cap control policial, malgrat que els Mossos d'Esquadra asseguren que se'n fan aleatòriament.

A més, continuen els controls de la Policia Nacional a la frontera de la Guingueta d'Ix, on només deixen passar els vehicles dels treballadors transfronterers i als usuaris de l'hospital de la Cerdanya.

La Guàrdia Civil realitza patrulles i controls aleatoris pels camins rurals que comuniquen la Cerdanya amb el territori francès.