El descofinament a França va portar ahir noves cues a la població fronterera del Pertús de clients que volien comprar alcohol i tabac més barat. A primera hora del matí d'ahir es tornaven a produir aglomeracions al carrer, tot i que amb menor mesura que les viscudes dilluns. Precisament, les autoritats franceses van restringir ahir l'entrada de vehicles a la població per evitar que es repetissin les concentracions de clients i garantir, així, les distàncies de seguretat que dilluns no es van arribar a complir en territori francès (una vorera pertany a França i l'altra a Espanya).

Pels volts de dos quarts d'onze del matí ja se'n començaven a notar els efectes. Les cues als estancs es dissolien amb rapidesa i el nucli presentava una imatge insòlita en comparació amb la situació viscuda 24 hores abans. No només pel que fa a les aglomeracions, sinó també al desplegament policial de les autoritats franceses. La Gendarmeria ahir va fer acte de presència, a diferència de dilluns.

Les autoritats franceses van decidir regular el trànsit des del Voló i en direcció el Pertús, de tal manera que només permetien el pas a un nombre determinat de vehicles, que un cop arribats al Pertús havien d'estacionar a l'aparcament situat a l'entrada. D'aquesta manera controlaven el volum de compradors que arribaven al nucli transfronterer. «Hi ha capacitat per a 400 vehicles, però fins que no s'ha buidat a la meitat, no permetem cap entrada», explicava ahir el subprefecte del districte de Ceret, Jean-Marc Bassaget, durant una visita al Pertús acompanyat de l'alcalde de la població, Thierry Thadée. D'aquesta manera, quan marxaven 200 vehicles, en deixaven entrar 200 més. Un cop a dins el municipi, la Gendarmeria obligava a mantenir les distàncies.

Arribada en comtpagotes

Els clients arribaven així a comptagotes i s'havien de desplaçar a peu fins als estancs. La Chantal Gorlier i el seu marit explicaven a la sortida d'un estanc que havien trigat unes tres hores, des de les 9 fins les 12, a poder fer les compres. Venien de les rodalies de Narbona i únicament van marxar amb tabac. «Si les altres botigues estiguessin obertes haguéssim fet més compres», deien. I és que només els supermercats i els estancs tenien la persiana aixecada, a excepció d'alguna perfumeria i joieries comptades. A més, no tots els clients duien mascareta, per la qual cosa Bassaget ha recordat que el seu ús a França no és obligatori però sí recomanable.

De garantir el compliment de les mesures de seguretat en sòl català se n'encarregava la Policia Nacional, amb el suport de la Policia Local de la Jonquera, que pels volts de les onze del matí ja v desmuntar el seu dispositiu. Segons va explicar el sergent del cos, Alonso Caballero, ahir a primera hora hi havia prop d'unes 600 persones.