El ple de Girona va aprovar, dilluns a la tarda, una moció per impulsar un tanatori públic comarcal al nord de la ciutat. Presentada pel grup municipal de Guanyem, la proposta va tirar endavant amb dotze vots a favor (Guanyem i PSC), dotze abstencions (ERC i vuit regidors de JxCat, perquè Núria Pi es va excusar a mig ple) i els dos vots en contra de Cs.

L'encarregada de defensar la moció va ser la regidora Laia Pèlach, qui va assegurar que la creació d'un tanatori públic és «l'única manera de garantir uns preus assequibles i un respecte als drets dels consumidors». En aquest sentit, Pèlach va assenyalar que les alternatives provades fins ara com la modificació de l'ordenança de serveis funeraris o els paquets bàsics pactats amb l'empresa Mémora no han «permès abaixar els preus» dels serveis. «El que no pot passar a la ciutat és que hi hagi persones que l'única herència que puguin deixar a les seves famílies sigui una factura de 5.000 o 6.000 euros», va afegir l'edil de Guanyem.

Aquesta proposta només va rebre el suport dels socialistes que, tot i això, van lamentar que la moció estava «poc treballada en el procediment per tirar-la endavant». «Caldria un espai de treball amb representació de tots els partits per estudiar possibilitats», va indicar el regidor del PSC-CP, Joaquim Ruhí. A més, va matisar que primer de tot caldria «intervenir de seguida en el servei actual exigint transparència a l'empresa que ho porta».

Altres posicionaments

Per part de la resta de l'oposició, els més durs van ser els de Cs, els quals van defensar el seu vot contrari assegurant que amb la crisi sanitària causada pel coronavirus aquest «no és el moment d'obrir aquest debat». Després d'elogiar els serveis prestats per Mémora en les darreres setmanes, l'edil Daniel Pamplona va assegurar que el grup taronja «entén» que el més important per Girona és «trencar el monopoli de Mémora i que l'oferta sigui més àmplia». «Esperarem a veure què succeirà en els pròxims mesos», va dir Pamplona en relació a la construcció d'un segon tanatori en una finca al polígon Mas Xirgu.

Per la seva part, ERC i l'equip de govern (JxCat) van justificar la seva abstenció amb diferents arguments. Els republicans van retreure als de Guanyem la falta de «reflexió prèvia de la moció». «Crèiem que ha de ser un servei accessible ara, millorant les taxes i la transparència dels serveis que s'ofereixen actualment», va etzibar la regidora Anabel Moya. A més, els republicans també van recordar que un tanatori públic comarcal és un projecte «a llarg termini» de com a mínim quatre anys.

Des de l'equip de govern, va ser el regidor Martí Terés qui va defensar la posició dels neoconvergents. Terés va recalcar que l'ordenança de serveis funeraris es va «regular» per tal que «hi hagués competència efectiva» i que des del seu grup prefereixen «esperar a veure quin efecte tindrà l'entrada de competència a la ciutat». «Tampoc tenim clar que aquest tanatori públic hagi de ser a la ciutat de Girona», va afegir.

Per tancar el punt, Pèlach va recordar a Terés que quan en el mandat anterior era regidor d'ERC, ell i la formació republicana «defensaven aquesta possibilitat». «Ara defensen l'abstenció amb un ara no toca que sona a pujolisme», va criticar Pèlach abans d'aclarir que la moció és «oberta» perquè vol ser un «punt de partida».