El Banc Central Europeu (BCE) va decidir ahir augmentar el volum de les compres de deute d'emergència davant de la pandèmia de COVID-19 en 600.000 milions d'euros, fins arribar a 1,35 bilions, per la revisió de les previsions d'inflació.

L'entitat va informar que el Consell de Govern també va decidir perllongar la seva durada, «almenys fins a finals de juny de 2021», quan fins ara havia assegurat que compraria deute en qualsevol cas fins a final d'aquest any.

Quant als tipus d'interès, va decidir mantenir el de les operacions principals de finançament al 0%, el de la facilitat marginal de crèdit en el 0,25% i el de la facilitat de dipòsit en el -0,50% .

Fer front a l'impacte del virus

Des del final de març, el Banc Central Europeu compra deute de la zona de l'euro per fer front a l'impacte de la pandèmia de coronavirus en les condicions de finançament dels països que comparteixen l'euro i planeja reinvertir el principal dels valors adquirits per fer front a la pandèmia fins, almenys, finals de 2022.

Fins al 29 de maig, ha adquirit deute per valor de 234.665.000, dels quals 186.603.000 han estat deute públic, 35.384.000 pagarés i 10.579.000 bons corporatius.

La peculiaritat del nou programa de compra de deute és que és flexible i el BCE pot comprar més deute d'un país en un moment donat si la seva prima de risc es dispara al mercat. «Aquestes compres continuaran realitzant-se amb flexibilitat al llarg del temps, entre diferents classes d'actius i entre jurisdiccions», va reiterar el BCE.

Tipus d'interès

El Consell de Govern espera que els tipus d'interès continuïn en els nivells actuals, o en nivells inferiors, fins que observi que les perspectives d'inflació assoleixin un nivell una mica per sota del 2%, i es reflecteixin en l'evolució de la inflació subjacent.

Així mateix, el Banc Central Europeu manté el seu anterior programa de compra de deute a un ritme mensual de 20.000 milions, unes compres que s'espera que finalitzin poc abans que comencin a pujar els tipus d'interès oficials. També seguirà invertint el principal dels valors adquirits que vencen fins que comenci a pujar els tipus d'interès.

L'entitat també va publicar ahir les seves noves projeccions macroeconòmiques i s'espera una forta rebaixa dels seus pronòstics de creixement.