Els Agents Rurals durant aquest mes de juliol. Els agents encarregats del medi ambient han realitzat una investigació que els ha portat finalment fins a una empresa i l'han denunciada.

D'entrada han aixecat actes pels abocaments il·legals d'aquest material tan nociu pel medi ambient. Unes actes que s'han derivat al Departament de Territori. En paral·lel, han incoat diligències penals que s'enviaran a la Fiscalia de Medi Ambient.

Els abocaments es van començar a detectar fa dues setmanes i els Agents Rurals n'han pogut comptabilitzar fins a 15, la majoria a la comarca del Pla de l'Estany. Les plaques d'uralita van aparèixer sobretot en camps i marges de carretera. Aquests abocaments il·legals s'han localitzat a Esponellà, Cornellà del Terri, Camós, Palol de Revardit i Sant Julià de Ramis. Aquest últim municipi, ja a la comarca del Gironès.

L'aparició dels abocaments van generar alarma al territori i els Agents Rurals van iniciar una investigació que els va permetre -després d'una anàlisi dels materials, els indrets on apareixin els abocaments, entre d'altres- descobrir que el material procedia d'una obra que s'estava fent a Palol de Revardit. Davant dels fets, van contactar amb el propietari de l'obra -que va col·laborar en tot moment- i van poder certificar que l'uralita sortia d'aquesta obra.

Finalment, els efectius del cos que vetlla pel medi ambient van poder localitzar l'empresa que presumptament havia estat realitzant tots els abocaments. Aquesta va intentar defensar-se de les acusacions i fins tot, va assegurar als investigadors, segons fonts del cos, que havien portat el material a un gestor especialitzat -ja que l'amiant ha de ser tractat en aquests llocs. Però els Rurals van poder certificar que no era així.

Davant dels fets, van aixecar actes-denúncia a l'empresa pels fets que s'han traslladat a l'ens competent en residus del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Mentre que les diligències penals que s'estan acabant d'instruir seran remeses a la Fiscalia de Medi Ambient.

Fonts del cos dedicat a vetllar pel Medi Ambient recorden que està completament prohibit abocar aquest tipus de residus al medi natural. Ja que l'amiant, a més, és un material molt perillós i nociu pel medi. Sovint localitzen abocaments però el del Pla de l'Estany s'ha pogut comprovar que una empresa presumptament es desprenia del material i així evitava anar a un gestor de residus.