05 de agost de 2020
05.08.2020
Diari de Girona

Unió de Pagesos rebaixa les expectatives i apunta a una «mala» collita d'ordi i pèsol i «normal» en blat i colza

El sindicat demana a Agricultura mesures per a les explotacions de cereal més afectades per les pèrdues de producció

05.08.2020 | 10:18
Civada amb problemes d'ajagut a l'Alta Segarra.

Unió de Pagesos ha rebaixat les expectatives inicials de la campanya i preveu ara a una "mala" collita d'ordi i pèsol i a una collita "normal" de blat i colza. El sindicat estima que l'actual campanya de la collita de cereal i conreus herbacis d'hivern a Catalunya serà inferior a la prevista a la primavera, quan la pluviometria augurava una "bona" campanya. Amb les dades reals a la mà, però, el sindicat apunta que el comportament "ha estat asimètric al llarg del territori" però amb un denominador comú, "una mala collita generalitzada en ordi i pèsol i una collita que s'aproxima a la d'un any normal en blat i colza", excepte en les comarques gironines on tots aquests conreus "han patit una davallada important de collita".

Segons l'organització agrària, el motiu principal que explica la rebaixa de les expectatives de collita és l'excés de pluja a la primavera, un factor pel qual el conreu mediterrani del cereal no hi està adaptat, que va ocasionar greus problemes d'ajagut a la collita, una pitjor maduració del gra i, fins i tot, l'elevada humitat va fer que el gra germinés.

A banda, també s'hi suma la pèrdua de la producció a causa dels increments dels danys de senglar, de cabirols i de conills joves, ja que la caça es va prohibir durant el confinament i no es van poder matar, i, en conseqüència, es van anat menjant els conreus, causant més estralls dels ja habituals. També van afectar en la collita, les fortes pedregades patides entre juny i juliol, amb una afectació local molt desigual, segons assenyala el sindicat.

Davant d'aquest escenari, Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura que faci un seguiment acurat de les pèrdues, per adequar la fiscalitat de la pagesia cerealista que tributa pel sistema de mòduls a l'IRPF. Així mateix, reclama l'avançament dels ajuts directes de la PAC i que s'habilitin línies de préstecs bonificades per a aquells productors cerealistes que ho necessitin, atès que "la poca producció lligada a la caiguda del preu del cereal respecte de l'any passat sumat al fet d'haver de canviar el destí del gra, pot posar en risc la viabilitat econòmica de les explotacions més afectades".

Unió de Pagesos adverteix que, tot i la pèrdua real de rendiment, "el desajust entre rendiment real i rendiment assegurable existent provoca unes indemnitzacions tan baixes que, sovint, surt més a compte no reclamar el dany a Agroseguro per evitar increments en el preu de la pòlissa d'assegurances".

Mínims històrics a Girona

A les comarques més cerealístiques de Girona (Alt Empordà, Baix Empordà, la Selva, el Gironès i el Pla de l'Estany), la collita d'ordi i blat ha caigut a mínims històrics amb pèrdues de producció del 70%, respecte de la mitjana. El sindicat remarca que s'han acabat complint els "pitjors pronòstics" i "molts camps s'han deixat sense recol·lectar, fins i tot, amb els discos passats". Una altra problemàtica ha estat el baix pes específic i el nivell de proteïna en blats, que "no es podran destinar al consum humà i s'hauran de comercialitzar per a pinso, amb la pèrdua de valor econòmic que això suposa".

A més, la producció de colza i nap també es reduirà entre un 30% i un 40% respecte a la mitjana de la zona. Caldrà veure, però, com evolucionen els conreus d'estiu (blat de moro, gira-sol i sorgo). En aquest sentit, el sindicat espera un increment de la superfície sembrada de gira-sol i sorgo, pel fet que les pluges de l'hivern i primavera no van permetre la sembra de cereal d'hivern quan tocava.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit