Uns 5.900 facultatius dels centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) estan cridats a partir d'avui a una vaga de quatre dies per reclamar millores laborals i retributives. El sindicat Metges de Catalunya, convocant de l'aturada, creu que s'està produint «el desmantellament del primer nivell assistencial» del sistema de salut pública i insta l'ICS a negociar.

El gerent de l'ICS i secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va respondre que no està disposat a negociar en aquesta situació i veu la vaga «absolutament inoportuna», en plena pandèmia i en la setmana en què es vol començar a vacunar de la grip. La vaga no genera el mateix consens que la del 2018, a la qual es van sumar altres professionals.

Els facultatius de l'atenció primària -metges de família, pediatres, odontòlegs, ginecòlegs i radiòlegs- estan cridats a secundar l'aturada prevista fins divendres. El president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O'Farrill, va afirmar en l'anunci de la convocatòria que aquesta és la vaga de la «desesperació» davant la «deixadesa» de l'administració.

El sindicat exigeix a l'ICS el compliment íntegre de l'acord de sortida de vaga del 2018 que, adverteix, «encara no s'ha desplegat en la seva totalitat». Metges de Catalunya demana augmentar la plantilla mèdica per donar resposta a les necessitats assistencials generades per la pandèmia de la covid-19, així com millores i retribucions per «retenir i captar el talent mèdic» i «recuperar com a mínim el 30% del poder adquisitiu perdut durant les retallades sanitàries», entre altres reivindicacions.

Demandes «inassumibles»

L'ICS considera que les demandes que planteja el sindicat són «inassumibles» i que promoure una negociació sindical és «del tot inapropiat» en un moment «d'extraordinari esforç i tensió financera». En un comunicat emès dissabte passat, just després de l'anunci de vaga, l'ICS va titllar de «com a mínim, desafortunat» que el sindicat afirmi que «no es compleixen alguns mínims serrells de l'acord de sortida de vaga» del novembre del 2018 quan encara no han passat els dos anys que es van pactar per implantar-los.