Una onada d'aire fred àrtic continental que prové de Rússia ha provocat durant els últims dies que els termòmetres marquin registres per sota del que seria habitual en aquesta època de l'any. Segons el meteorlòleg Gerard Taulé, ahir l'observatori instal·lat a les Deveses de Salt va marcar 1,4 graus negatius de mínima, un fet que s'explica pel microclima fred que té aquesta zona. Es tracta de la primera glaçada de tardor a aquesta zona i la més primerenca des de l'any 2005. En canvi, al centre de Salt les mínimes es van enfilar als 4,8 graus.

Pel que fa a Girona-centre, la mínima va ser de 5 graus, i a les Hortes de Santa Eugènia van baixar fins als 2,1 graus. A Sarrià de Dalt els termòmetres van arribar a baixar fins a marcar 1,7 graus a la zona de la riera Xuncla. Pel que fa als registres a altres municipis, en el cas de Sarrià de Ter van assolir els 3,8 graus a la zona centre. A Fornells de la Selva les mínimes van assolir els 1,2 graus.

Pel que fa a les mínimes registrades a la costa, l'aire fred àrtic provinent de Rússia que s'allargarà fins demà provoca tramuntana, fet que impedeix una baixada destacada de les temperatures sobretot a l'Alt Empordà. A la Jonquera ahir la mínima va ser d'11 graus.

En canvi, a la Garrotxa, a zones més arrecerades pel vent, la temperatura ha disminuït més, amb mínimes de 0,9 graus a la Vall d'en Bas, a la plana de la Selva, al pla de Girona i a la Costa Brava sud. A Castell d'Aro (Platja d'Aro) es van registrar 4,9 graus de mínima als afores del municipi.

L'efecte del vent

Taulé assegura que els municipis amb menys intensitat del vent tendiran a tenir forts canvis tèrmics entre el dia i la nit, com és el cas de Girona.

Durant el dia d'ahir les màximes es van enfilar una mica més que el dimecres per la presència del sol. En canvi, Portbou té molta presència de vent, i ahir al municipi es van assolir ratxes de 97 km/h. En aquest municipi l'oscil·lació tèrmica és molt dèbil.

Nevades al Pirineu

Entre la tarda del dimecres i la matinada del dijous les nevades van cobrir el Pirineu amb gruixos que van deixar set centímestres a Ulldeter (2.410 m), sis a Núria (1.971), tres a Molló (1.405 m), tres a Malniu (2.230 m) i dos a Planoles (1.151 m), segons va indicar el Meteocat.