El ple de l'Ajuntament de Banyoles i que, a proposta de l'equip de govern, no presentaran cap increment de cap impost municipal per a l'exercici 2021. Aquesta decisió comportarà un esforç pel consistori per tal de quadrar el pressupost municipal, que ja preveu un increment significatiu de les despeses.

Després d'un any marcat per la pandèmia de la covid-19 l'equip de govern de l'Ajuntament de Banyoles ha decidit no incrementar les taxes municipals i, alhora, aplicar una reducció del 50% de la taxa d'ocupació de la via pública per les terrasses de bars i restaurants de la ciutat. Aquesta reducció pot suposar un import de 40.000 euros que l'Ajuntament no ingressarà. En aquest sentit, també s'ha decidit que, en el cas que hi hagi nous tancament de bars i restaurants, s'aplicarà un prorrateig per no cobrar l'impost pels dies que aquests establiments estiguin tancats.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha afirmat que «després d'un any molt complicat ens caldrà ajustar-nos el cinturó i no tocar més la butxaca dels banyolins i banyolines». El ple va aprovar les noves ordenances amb els vots a favor de l'equip de govern, que representa la majoria del ple, i amb l'abstenció del grup Junts per Banyoles-ERC i els vots en contra de Sumem i Convivència i Progrés.

Aprovació del nou Pla General

El ple també va donar llum verda al nou Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal, amb l'aprovació provisional després d'anys de treball conjunt entre els diferents equips de govern, els grups municipals del consistori i els veïns de la ciutat.

De les 165 alegacions presentades per aquest pla, l'ajuntament n'ha estimat el 78 per cent, amb una ferma voluntat d'atendre al màxim les peticions dels veïns. El nou pla pretén recosir i ordenar diferents indrets de la ciutat, que compta amb un terme municipal petit i limitat que no li permet un gran creixement. La Banyoles dibuixada pels propers 20 anys contempla la necessitat de definir l'ordenació urbanística que preveu destinar 100.000 metres quadrats per a nous equipaments municipals, zones d'aparcament públic o 27 hectàrees de zones verdes entre d'altres.

La nova planificació de la ciutat contempla un creixement de la població que pot arribar als 25.000 habitants, amb la possibilitat de construir fins a 2.900 habitatges, dels quals 530 seran vivenda protegida. També es contempla la millora de la xarxa urbana de la ciutat, tenint en compte els barris perifèrics, dotant-los de millores en la mobilitat amb intervencions com ara la nova rotonda d'accés al barri de Can Puig, que ja està iniciada.

En grans línies, el consistori banyolí contempla un creixement d'habitatges a la part sud de la ciutat, la construcció d'un gran aparcament dissuasori a davant del balneari de la Puda -que servirà per esponjar el front d'Estany, pensat per quan hi hagi esdeveniments esportius-, o la construcció d'una pista d'atletisme al costat de l'Institut Pla de l'Estany, molt a prop de la zona esportiva de Porqueres.

Una de les parts més importants d'aquest POUM és la reordenació del sota Monestir, que vol respectar la zona d'horts potenciant i protegint la xarxa de recs com a valor patrimonial. En paraules de Miquel Noguer: «Avui és un dia històric per la ciutat de Banyoles, que, després de 36 anys, ara tira endavant el nou POUM, que no és mèrit de l'equip de govern sinó de tots els grups municipals que hi han treballat així com dels veïns i veïnes de la ciutat».