Un òrgan assessor de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar que no recomana l'ús del medicament antiviral Remdesivir per tractar els pacients hospitalitzats de covid-19, ja que no hi ha proves suficients que millori la seva condició o redueixi la necessitat d'assistència de ventilació artificial.

La recomanació de l'OMS es basa en noves proves que comparen els efectes de diversos medicaments en el tractament del coronavirus i inclou dades de quatre assaigs internacionals aleatoris en què van participar més de 7.000 pacients hospitalitzats amb covid-19. Aquests resultats han estat publicats per experts internacionals del Grup de Desenvolupament de Guies de l'OMS a la revista mèdica BMJ -publicada per l'Associació Mèdica britànica- i formen part de les anomenades «guies vives» per lidiar amb la covid-19 amb la intenció d'ajudar el personal sanitari a prendre millors decisions en la seva gestió.

Després d'examinar les proves, els experts van concloure que el Remdesivir administrat per via intravenosa «no té un efecte significatiu en la mortalitat o en altres resultats importants per als pacients, com la necessitat de ventilació mecànica o el temps fins a la millora clínica».

Més voluntaris

En aquest sentit, van recordar que la certesa dels resultats de l'antiviral és baixa i van afegir que no hi ha cap prova que Remdesivir tingui algun benefici. Tot i això, el grup d'experts va encoratjar la inscripció de més pacients en els assajos de Remdesivir per obtenir més proves substancials, especialment en relació amb grups específics de pacients, incideixen.

Així mateix, l'OMS va considerar que «no s'entén la història completa de Remdesivir fins que el seu fabricant, Gilead, publiqui els informes complets dels estudis clínics».