Les trucades de la línia d'atenció de la Generalitat contra la violència masclista. Un servei que utilitzen víctimes i familiars per fer aflorar els casos i demanar ajuda. Les dades mostren que en 10 mesos a les comarques gironines -no hi ha inclosa la Cerdanya- gairebé s'han igualat les trucades de l'any passat. Se n'han realitzat 654 (85%), mentre que l'any passat en van ser 685, segons el balanç anual.

Ahir es van recordar les víctimes d'aquesta xacra en el marc del Dia internacional per a l'Eliminació de les Violències envers les Dones. Unes dones que en alguns casos finalment s'han atrevit a denunciar -1.185 denúncies de gener a octubre a la Regió Policial de Girona. Les demandes s'han incrementat després del confinament i també les demandes d'ajuda a través d'altres serveis que té la Generalitat. En aquest cas, el telèfon 900 900 120. Un número gratuït que tenen les víctimes de violència masclista o el seu entorn per demanar ajuda i assessorament.

La província de Girona és la tercera zona de Catalunya -les dades s'estructuren en 8 àrees- des d'on s'han realitzat més telefonades entre el gener i l'octubre. El volum més alt i amb molta diferència es concentra a l'àrea metropolitana de Barcelona amb 6.940 telefonades. En segon lloc hi ha el camp de Tarragona (698) i de ben a prop hi ha la demarcació de Girona, amb aquestes 654 trucades. En un mes hi ha hagut un centenar de trucades més, ja que entre gener i setembre la xifra se situava en 558.

En els primers deu mesos de l'any a tot Catalunya s'han realitzat fins a 9.688 comunicacions cap a aquest servei telefònic de l'Institut Català de les Dones.

L'efecte confinament

El nombre d'usuaris és elevat, ja que l'estat d'alarma i el consegüent confinament va deixar les dones tancades a casa, sovint amb els seus maltractadors. De fet, la Generalitat va posar dades a sobre la taula i aquest telèfon (900 900 120) va patir un increment del 88% de trucades durant el confinament a tot Catalunya. A la província de Girona, durant el confinament -el mes de maig- una dona va morir assassinada a mans del seu home. Va ser a l'Escala i el marit la va matar i després es va suïcidar.

Aquest mes de novembre s'ha produït un altre crim masclista, un home va matar l'esposa escanyant-la a casa seva a Lloret de Mar i l'endemà es va entregar a la Policia Local. Després dels fets, l'autor confés del crim va ingressar a presó.

Trucades del Gironès i la Selva

Per comarques, el Gironès i la Selva són els indrets des d'on s'han fet més trucades al servei de la Generalitat d'atenció a les dones víctimes de maltractaments. El Gironès suma la xifra més alta de trucades al 900 900 120: 303. Són gairebé la meitat de totes les realitzades des de la demarcació. La Selva és la segona comarca amb més activitat (127). El tercer punt de la província amb més demanda del servei d'atenció a dones maltractades és l'Alt Empordà, amb 100 trucades entre els mesos de gener i octubre.