El nombre de víctimes mortals de trànsit a les carreteres gironines ha caigut més d'un 40% respecte de les xifres de l'any 2019. Així ho corroboren els resultats de l'últim balanç de sinistralitat viària que difon mensualment el Servei Català de Trànsit, en un any amb registres marcats per la pandèmia.

Des de principis d'any fins al 30 de novembre han mort a les carreteres gironines setze persones en quinze accidents mortals. Això suposa un 40,7% menys de víctimes que els mateixos mesos de l'any 2019. Precisament, entre el gener i el novembre de l'any passat van perdre la vida un total de 27 persones per culpa d'un accident de trànsit. Tal com ha passat en els successius informes dels últims mesos, Trànsit recorda que la forta caiguda de la mortalitat està directament relacionada amb les restriccions de la mobilitat imposades durant les diferents etapes de la pandèmia sanitària.

Amb tot, per tal de tenir una perspectiva més clara de l'evolució de la sinistralitat, Trànsit també difon xifres de fa una dècada, on es fa més evident que la mortalitat ha disminuït considerablement en deu anys. A Girona, la mortalitat ha caigut un 72,4% en l'última dècada, -es tradueix en 58 víctimes- i de fet, de les quatre províncies catalanes, és la que ha aconseguit rebaixar més la sinistralitat viària.

Pel que fa a la sinistralitat del novembre, Trànsit no ha registrat cap víctima mortal. És el tercer mes de l'any sense víctimes, juntament amb l'abril i l'agost.

Del total de víctimes mortals de l'any, sis pertanyien a col·lectius vulnerables: quatre eren motoristes, un ciclista i el restant un vianant. En el mateix període de l'any anterior van morir cinc motoristes, tres ciclistes i dos vianants.

El mes amb més víctimes mortals ha estat el juny, amb quatre morts, i per darrere hi ha el febrer amb 3 víctimes.

Caiguda d'un 42% a Catalunya

Al total de Catalunya la mortalitat ha disminuït un 42% respecte del mateix període del 2019. A menys d'un mes per acabar l'any, ja han mort 97 persones en 88 accidents mortals a les carreteres. Durant les mateixes dates de l'any anterior el nombre de víctimes mortals va ser de 167.

Fa una dècada van morir 227 persones, un 57,3% més.

Pel que fa al mes de novembre, van perdre la vida sis persones a les carreteres catalanes. El mateix mes de l'any passat en van morir 10. Trànsit indica que es tracta del tercer mes de l'any amb menys víctimes mortals, ja que per darrere hi ha el juny i el març, quan van perdre la vida tres i cinc persones, respectivament, en accidents de trànsit.

En el cas dels col·lectius vulnerables, concentren 35 víctimes, de les quals 21 són motoristes, set ciclistes i les set restants vianants. Aquests grups representen un 36% total els morts tot i conformar una petita part de la mobilitat a les carreteres. Precisament, Trànsit va alertar que enguany s'ha detectat un augment d'usuaris de bicicleta i va apel·lar a la «responsabilitat compartida i a una convivència respectuosa per reduir les víctimes». L'informe també revela un augment en el nombre de víctimes mortals en les furgonetes, amb dotze víctimes mortals davant les nou que es van registrar l'any passat.

D'altra banda, Trànsit indica que es manté la tendència a l'alça dels accidents mortals amb un únic vehicle implicat. Del total d'accidents, un 40,9% han tingut lloc amb un sol vehicle, davant el 33% de l'any passat.

Pel que fa a la resta de casuístiques, s'observa que els caps de setmana i festius concentren el 54,6% de la mortalitat. A més, la franja d'edat amb més morts és la de 45 a 54 anys, i la segueix la de 35 a 44 anys. Barcelona és la demarcació que ha registrat la caiguda de víctimes més forta respecte de l'any passat, d'un 45,2%.