Deu setmanes després de l'inici de la vacunació amb AstraZeneca, uns 40.000 gironins vacunats ja podrien rebre la segona dosi per tal de completar la «pauta completa de vacunació» correctament. De fet, segons la fitxa tècnica del vaccí, han de transcórrer entre deu i dotze setmanes entre la primera i segona dosi. Malgrat tot, aquest període de temps ja ha transcorregut i encara no se sap si les persones de menys de 60 anys rebran el segon vaccí de la mateixa companyia, d'una altra o bé es quedaran amb una sola vacuna.

Canvis de criteris

Des que es va iniciar la campanya amb AstraZeneca, s'han anat canviant els criteris d'administració segons les recomanacions de l'Agència Europea del Medicament. Després que es detectessin les primeres trombosis, es va suspendre cautelarment una setmana i es va tornar a reprendre per restringir-se de nou, però fins als 60 anys. A més, al principi es recomanava que el màxim d'edat eren els 55 anys i, actualment, es pot administrar a persones d'entre 60 i 69 anys.

El president del Col·legi de Metges, Josep Vilaplana, alertava la setmana passada a aquest diari que «els canvis d'edat constants no afavoreixen ningú».

Vilaplana també va afegir que els casos de trombes s'han «exagerat» i es va mostrar partidari a reprendre la vacunació a persones de menys de 60 anys. «Hi ha molts països, com al Regne Unit, on vacunen persones de més de 30 anys. Sí que està sorgint algun cas de trombosi però amb molt poca freqüència», a més, va insistir en l'afirmació de molts experts: «els beneficis superen els riscos».