L’Ajuntament de Cadaqués va fer enderrocar tres cases dels Caials després d’obrir un expedient de disciplina urbanística perquè no complien amb el planejament vigent, principalment perquè no respectaven les cotes i eren 80 centímetres superiors. L’alcaldessa, Pia Seriñana, va assegurar ahir que es vetllarà per fer complir la legalitat urbanística i, a més, el consistori treballa amb el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per evitar que es pugui construir en espais com aquest en un futur.

La propietat, però, en aquest moment pot tornar a demanar llicència i, si s’ajusten a la normativa, tornar a construir, ja que a la zona dels Caials hi ha parcel·les edificables segons el planejament de 1986. L’Ajuntament s’ha manifestat públicament després que des de SOS Costa Brava es difongués que s’estaven enderrocant les cases per ordre de la Generalitat.

Una ordre municipal

Des del govern local van informar que «les actuacions d’enderroc descrites en els mitjans tenen el seu origen en uns actes d’inspecció de la Policia Local del municipi» i que «no deriven de denúncies prèvies o de requeriments del Departament de Territori de la Generalitat». Pia Seriñana va aclarir que el primer pas va ser paralitzar les obres. Els promotors de les cases no van recórrer la decisió al contenciós, la qual cosa va permetre enderrocar les tres cases que s’estaven construint. L’Associació Amics de la Natura de Cadaqués va presentar un escrit, admeten des de l’Ajuntament, però el procediment ja s’havia iniciat.

El consistori manifesta la «seva ferma voluntat de seguir impulsant ses actuacions de disciplina urbanística que calgui» i, en relació a crítiques publicades a les xarxes, diuen que «si alguna persona entén que poden existir interessos diversos, el que ha de fer es demostrar-los i no limitar-se a fer manifestacions falses i inconsistents».

SOS Costa Brava va fer públiques dijous unes imatges captades pels Amics de la Natura de Cadaqués on s’hi podien observar les màquines treballant a la zona dels Caials en la demolició dels «xalets il·legals».